Ungaria în relația cu România: Trebuia să dăm cu pumnul în masă

Relațiile diplomatice dintre România și Ungaria nu sunt dintre cele mai bune. Dimpotrivă, ele s-au înrăutățit după 2012. Declarația îi aparține vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen, într-o conferință de presă.

Declarația după ce ministrul de externe Peter Szjjarto a insistat că decizia sa controversată de a interzice diplomaților din misiunile Ungariei în lume să participe la festivitățile organizate de Ziua Naționlă a României a fost îndreptățită pentru că maghiarii "nu au ce sărbători la 1 Decembrie".

Întrebat dacă pentru deteriorarea relațiilor dintre România și Ungaria poate fi considerată responsabilă și Budapesta, Semjén a răspuns că poate spune, cu conștiința curată, că nu.

"Întotdeauna am lăsat de la noi să fie cum zic ei — ca să zic așa—dar acum suntem puși la zid. Diplomația maghiară ar putea fi criticată eventual pentru că nu a dat cu pumnul în masă mai devreme," a mai spus vicepremierul.

Conform index.hu, vicepremierul a mai acuzat statul român că supune liderii comunității maghiare din România unor presiuni politice, "prin proceduri mascate în justiție".

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a vorbit din nou duminică despre decizia sa de a le interzice diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie și a declarat că Ungaria a respectat întotdeauna sensibilitățile altor țări în ceea ce privește evenimentele istorice și se așteaptă la aceeași atitudine din partea celorlalți, a transmis MTI, scrie Agerpres.

Ungurii nu au nimic de sărbătorit de 1 decembrie, mai ales nu împreună cu românii, deci este de înțeles ca diplomații ungari să nu participe la recepțiile organizate de autoritățile române în această zi, a reiterat Szijjarto, într-o conferință de presă la Budapesta.

Reacția fostului președinte al României, Traian Băsescu (care, prin intermediul contului său de Facebook, a cerut expulzarea ambasadorului ungar la București și rechemarea ambasadorului român de la Budapesta — n.r.) spune multe despre persoana care face astfel de afirmații, a mai spus șeful diplomației ungare.

Poporul maghiar nu are nimic de sărbătorit de 1 Decembrie

Conform publicației hvg.hu, Szijjarto le-a cerut diplomaților din toate misiunile externe ale Ungariei să nu ia parte la festivitățile organizate de ambasadele României de 1 Decembrie. La cererea jurnaliștilor de la Budapesta, Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior de la Budapesta a confirmat ordinul.

'Din moment ce poporul maghiar nu are absolut nimic de sărbătorit pe 1 Decembrie, ministrul de Externe și al Comerțului exterior le interzice tuturor angajaților ministerului să participe la festivitățile organizate cu ocazia zilei naționale a României', a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de presa ungară.

Ministerul român de Externe a catalogat decizia lui Szijjarto drept 'greu de înțeles, cu atât mai mult cu cât respectul față de valorile și simbolurile naționale ale unei țări sunt parte componentă indiscutabilă a setului de valori pe care se bazează însăși Uniunea Europeană și comunitatea trans-atlantică. România a fost și este un stat care va rămâne profund atașat respectului acestor valori'.

Conform MTI, vicepremierul ungar, aflat la Consulatul Ungariei de la Miercurea Ciuc la începutul lunii noiembrie, a declarat că maghiarii din România sunt persecutați pe nedrept pentru că reprezintă interesele comunității. El a mai oferit premiul "Maghiari fără frontiere" mai multor lideri locali care sunt anchetați pentru fapte de corupție.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel