Un nou război între Palate: Iohannis îl acuză pe Ponta că a ”mutat” fără mandat

Victor Ponta a participat sâmbătă, la Sofia, la o întâlnire a așa-numitului Grup de la Craiova, care îi reunește pe șefii de Guverne din România, Bulgaria și Serbia. Poziția celor trei șefi de guvern vine la câteva zile după ce Angela Merkel a reproșat țărilor din Est că nu sunt solidare cu Vestul în criza refugiaților.

UPDATE: Președintele Klaus Iohannis l-a acuzat, duminică, pe premierul Victor Ponta că a participat fără mandat la discuțiile cu omologii din Bulgaria și Sofia.

”Dl prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Dl Ponta nu a avut nici un mandat ca să angajeze România în vreun fel. 

Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine”, a comentat Klaus Iohannis.

Întrebat ce va face în continuare și dacă are de gând să discute cu premierul, președintele a răspuns: ”Da, cu siguranță, după ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuție pe această temă”.

-----------------------------

Știrea inițială:

Victor Ponta a participat sâmbătă, la Sofia, la o întâlnire a așa-numitului Grup de la Craiova, care îi reunește pe șefii de Guverne din România, Bulgaria și Serbia. Poziția celor trei șefi de guvern vine la câteva zile după ce Angela Merkel a reproșat țărilor din Est că nu sunt solidare cu Vestul în criza refugiaților.

Bulgaria, România și Serbia sunt gata să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria și le închid pe ale lor, pentru a stopa afluxul de refugiați, a declarat sâmbătă premierul bulgar Boiko Borisov, potrivit Agerpres. 

Poziția asumată de premier angajează statul român

Victor Ponta a confirmat un acord pe această strategie. „Eu vreau doar să arăt că o poziţie comună a celor trei ţări, pe care noi ne-am coordonat-o în cursul întâlnirii de astăzi, este exact în sensul celor spuse de Boiko. Responsabilitatea nu poate fi doar a unor state. Dacă sunt ţări care îşi închid graniţele şi îşi fac ziduri, atunci avem dreptul să ne apărăm în egală măsură”, a declarat Ponta, citat de Gândul.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker i-a invitat, duminică, la o reuniune fulger,  pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia. Juncker încearcă să obțină un acord asupra unor măsuri pe termen scurt în criza refugiaților.

Sper să nu submineze România, reprezentată de președinte

PNL a reacționat la declarațiile premierului Ponta. Prim-vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu, a ridicat o întrebare cheie, în Buzău, unde participa la un eveniment de partid. A știut sau nu președintele Klaus Iohannis de această inițiativă a premierului?

”Pe ce bază politică face premierul Ponta astfel de declarații, înaintea summitului șefilor de stat de la Bruxelles? Să spună Ponta dacă s-a coordonat cu președintele Iohannis! Președintele e depozitarul și inițiatorul politicii externe, Guvernul doar o implementează, a declarat Cătălin Predoiu pentru DCnews. Sper să nu fie o acțiune deliberată de subminare a poziției României, reprezentată de președinte, mâine, la summit. Pun această întrebare premierului! Altfel, de câte ori iese Ponta din țară este un prilej pentru presa străină să scrie că defilăm prin lume cu penali”, a adăugat priom-vicepreședintele PNL.

Din surse DCNews, aparatul tehnic al Administrației Prezidențiale nu știe  să existe o coordonare pe această temă între președinte și premier. Poziția pe care s-ar fi mers la Bruxelles ar fi fost una de sprijinire a efortului comun pentru soluționarea crizei refugiaților, România urmând să-și exprime solidaritatea cu țările afectate de valul migranților din Orient și Africa. Poziția pe care a asumat-o premierul în Grupul de la Craiova a descumpănit diplomații români, care așteaptă o clarificare politică a situației.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel