Un ministru își depune demisia dacă trece Legea prevenției

Deputatul Nicolae Bănicioiu, fost ministru al Sănătății în Guvernul Ponta, anunță că își va depune demisia din Parlament dacă proiectul legii prevenției în sănătate inițiate de liberali va fi votată de forul legislativ.

În opinia fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, "politicianismul şi mai ales dilentantismul s-au manifestat cu această iniţiativă legislativă" a liberalilor. În postarea din urmă cu câteva minute pe pagina sa de socializare, Nicolae Bănicoiu consideră "inadmisibil ca tot pacienţii să suporte lipsa prevenţiei" și precizează că nu doar că nu va vota o astfel de lege, ci și că va demisiona din funcția de deputat dacă Legea prevenției în sănătate va fi adoptată de Parlament. 

Redăm textul integral postat duminică de Nicolae Bănicoiu pe Facebook

"Credeam că au trecut vremurile când morfina era considerată o pacoste pentru bugetul de stat...

Cred că înainte de a crea sancţiuni pentru pacienţii care nu se prezintă la medic, trebuie să le facem acestora un cadru şi să le punem la dispoziţie infrastructura medicală dezvoltată în toată ţara, să încurajăm prezenţa medicilor în toate zonele ţării prin majorări salariale şi prin alte avantaje acordate de autorităţile locale, să dezvoltam programe de screening la nivel naţional pe patologii cu risc de deces important.

Mi se pare inadmisibil ca tot pacienţii să suporte lipsa prevenţiei, lipsa de efort a autorităţilor locale şi centrale. Şi tot inadmisibila mi se pare atitudinea unor politicieni (unii au deţinut portofoliul Sănătăţii, iar alţii nu se pricep deloc în acest domeniu sensibil), de a agresa pacientul, de a crea noi instituţii cheltuitoare de bani publici, în loc să sancţioneze abaterile din sistem şi să caute soluţii! Cred că politicianismul şi mai ales dilentantismul, care s-au manifestat cu această iniţiativă legislativă, nu au ce caută în sănătate. Din păcate, lipseşte decenţa şi profesionalismul care ar trebui să caracterizeze orice iniţiativă care priveşte sănătatea noastră şi a semenilor noştri.

Prevenţia înseamnă în primul rând educaţie în domeniul medical pentru pacient. În acest sens, am propus în timpul mandatului meu ora de educaţie pentru sănătate. Este la îndemâna actualului Guvern şi a celor doi miniştri, ai Educaţiei şi Sănătăţii, să continue discuţiile în acest sens şi să le ducă la bun sfârşit.

Citește și: O pacientă salvată de cancer face praf legea lui Gorghiu

Văd că de construcţia spitalelor regionale pentru care au fost alocaţi bani doamna Alina Gorghiu nu discută, de registrele de boală nicio vorbă, de majorarea salarială pentru medici de încă 25% ce trebuia acordată în acest an nici atât. Când crede doamna Gorghiu că se va mai aplica încă o creştere de 25% la salariile medicilor? Ce se întâmplă cu proiecte precum Institutul de Cardiologie de la Fundeni şi Institutul de Oncologie din Timişoara, observ că nu se regăsesc printre preocupările dumneaei.

Nu voi susţine şi, cu atât mai puţin, nu voi vota iniţiativa legislativă a liberalilor în Parlament. În cazul în care colegii mei, parlamentari, vor vota favorabil pentru o astfel de lege, eu îmi voi depune demisia din funcţia de deputat".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel