Un lider PNL cere DEMISIA de onoare a lui Daniel Constantin

Un deputat PNL a cerut public demisia de onoare a ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin. Motivul este dat de legea pentru apărarea terenurilor de către străini. 

Deputatul Vasile Varga, membru al Comisiei juridice, de disciplină și imunități, acuză prevederile ambigue ale legii cu privire la vânzarea și cumpărarea terenurilor agricole din extravilan și lipsa unor norme metodologice pentru legea 17/2014 cu privire la aceste vânzări. 

VEZI și: Legea împotriva acaparării terenurilor de către străini, APROBATĂ

"Conform art. 2 alin. 2 şi 3 din lege, posibilitatea dobândirii de terenuri agricole extravilane de către alte persoane decât cele române se face în condiţii de reciprocitate, a cărei verificare cade în sarcina Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Prin urmare, ne punem o întrebare retorică şi anume dacă ar putea MADR, prin structurile sale teritoriale, să facă asemenea verificări, atât timp cât pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe nu se găseşte postată o asemenea informaţie, iar legiuitorul nici măcar nu s-a gândit să creeze vreo obligaţie Ministerului Afacerilor Externe în acest sens. Răspunsul este unul singur: NU. Astfel, constat atât în calitate de parlamentar, dar şi de notar, că actele de vânzare-cumpărare ce se vor încheia cu persoanele fizice sau juridice străine vor fi susceptibile de nulitate absolută", a declarat liberalul Vasile Varga.

VEZI și: Cum vrea Ministerul Agriculturii să-i împiedice pe străini să cumpere teren în România. "Nu va avea efect! Alta e soluția" 

Alt aspect grav asupra căruia liberalul a atras atenția este că "primăriile vor fi în imposibilitatea redactării unei liste a preemptorilor exactă şi completă, în termen de trei zile de la data înregistrării cererii de afişare a ofertei de vânzare, în condiţiile în care termenul legal de exercitare a dreptului de preemţiune este de 30 de zile. Din cauza acestui termen extrem de scurt există riscul omiterii unui preemptor, aspect care atrage anularea contractului de vânzare, întrucât sancţiunea nerespectării dreptului de preemţiune este nulitatea absolută".

VEZI și: Plan național de apărare împotriva acaparării terenurilor de către străini, după 1 ianuarie 2014

După publicarea actului normativ pe 12 aprilie, normele metodologice trebuiau publicate în termen de şapte zile în Monitorul Oficial, adică cel târziu pe 19 aprilie.

"Se vede clar că ministerele implicate în acest proces legislativ au fost incapabile să armonizeze aceste prevederi în timpul prevăzut de legea-cadru care este deja în vigoare, dar care nu se poate pune în aplicare tocmai din lipsa acestora. Se impune o demisie de onoare a ministrului agriculturii care şi-a asumat promovarea acestui act normativ. Vinovat este şi premierul Victor Ponta, cel care coordonează activitatea miniştrilor direct implicaţi în elaborarea ordinului comun privind aprobarea normelor metodologice", a spus deputatul Vasile Varga. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel