Un jurnalist român învinge sistemul tăcerii. Decizie istorică a CEDO

Ioan Romeo Roșiianu a câștigat la CEDO procesul împotiva statului român! România a fost condamnată la plata a aproape 9.000 de euro, daune morale și cheltuieli de judecată, după ce fostul primar din Baia Mare, Cristian Anghel, a refuzat să-i furnizeze jurnalistului Roșiianu informații de interes public, în ciuda a trei hotărâri judecătorești definitive.

VEZI ȘI: SCANDAL URIAȘ. CIUVICĂ, pentru DC NEWS: E vorba despre o intervenție ABUZIVĂ

Țara noastră a fost condamnată să-i plăteasca 4.000 de euro daune morale ziaristului și alți 4.748 de euro cheltuieli de judecată, pentru că fostul primar al orașului Baia Mare a refuzat să-i furnizeze informațiile de interes public cerute, deși justiția națională i-a dat câștig de cauză.

Cazul lui Roșiianu la CEDO a fost susținut de avocata Diana Hatneanu și sprijinit de APADOR-CH, ca unul strategic pentru România.

Reclamantul, Ioan Romeo Rosiianu, jurnalist la Baia Mare, a adresat mai multe cereri de informații de interes public primarului municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (primar în perioada 1993 -2010). În urma refuzului de a-i comunica informațiile, jurnalistul s-a plâns în justiție, care, prin hotărâri definitive și irevocabile, l-a obligat pe primar să-i comunice informații cu privire la contracte de achiziții publice și administrarea patrimoniului public.

Totuși, hotărârile au rămas neexecutate în ciuda a numeroase demersuri, care au inclus amendarea civilă a primarului, de către instanță, pentru neexecutarea hotărârilor, și amendarea administrativă a primarului, de către procuror, în urma unei plângeri penale.

Cauza Roșiianu este o premieră pentru România, însă, în ultimii ani, Curtea europeană s-a pronuțat și în alte cauze similare, scrie Mondo News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel