UE, ultimatum pentru Grecia. Criza imigranților pune în pericol funcționarea spațiului Schengen

Uniunea Europeană (UE) a acordat vineri un termen de trei luni Greciei pentru a-și corecta "gravele deficiențe" în gestionarea afluxului de migranți la frontiera sa maritimă cu Turcia, situație care în opinia Bruxellesului pune în pericol funcționarea spațiului Schengen, a anunțat o sursă europeană, citată de AFP și Reuters.

Pe baza propunerii Comisiei Europene, decizia a fost adoptată de către Consiliul UE într-o reuniune a miniștrilor de finanțe din statele membre. Grecia a votat contra, iar Ciprul s-a abținut de la vot.

Dacă cele 50 de recomandări prezentate de executivul comunitar nu sunt aplicate suficient, se deschide calea pentru aplicarea articolului 26 al codului Schengen, prin care Comisia Europeană poate propune, în termen de trei luni, reintroducerea controalelor la frontierele interne din spațiul Schengen pentru o perioadă de șase luni ce poate fi prelungită de cel mult trei ori, durata maximă totală fiind de doi ani.

Oficiali europeni susțin că decizia de vineri nu are ca scop izolarea sau stigmatizarea Greciei, ci mai degrabă garantarea faptului că măsura de control frontalier oriunde în UE, inclusiv la granița dintre Germania și Austria, poate rămâne în vigoare fără a încălca legea de îndată ce derogările bazate pe alte secțiuni ale codului Schengen expiră.

"Afluxul masiv (de migranți) este de natură să pună controlul frontierei exterioare al oricărui stat membru sub presiune extremă. Funcționarea generală a spațiului Schengen este în mare pericol și trebuie acționat într-o manieră urgentă", se menționează într-un document al Consiliului UE, citat de AFP.

[citeste si]

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat, marți, că numărul imigranților și refugiaților ajunși în Europa pe mare în primele șase săptămâni ale anului este de zece ori mai mare decât cel din perioada similară a anului trecut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel