UDMR ameninţă din nou că iese de la guvernare

UDMR ameninţă că iese de la guvernare, nemulţumită de drepturile minorităţilor.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România  dezaprobă refuzul Ministerului Afacerilor Externe al României de a autoriza deschiderea a două noi birouri consulare ungare la Oradea și Târgu Mureș, a declarat vineri secretarul general al UDMR, Peter Kovacs.

Potrivit acestuia, conducerea MAE român nu a discutat subiectul cu UDMR, iar acesta este un motiv în plus pentru ca autoritățile române să-și reconsidere decizia. Kovacs a apreciat că respingerea solicitării Ungariei pe baza reciprocității și proporționalității este 'ridicolă'.

Citește și: Hunor refuză modelul Băsescu. Nu rupe Guvernul dacă Ponta pierde prezidențialele

MAE: România are dreptul de a refuza extinderea reprezentării consulare

Într-un comunicat de presă remis joi, Ministerul Afacerilor Externe “își exprimă surprinderea cu privire la declarațiile de presă ale purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior al Ungariei, în condițiile în care partea română a prezentat  părții ungare motivele cu privire la decizia sa în cadrul unei audiențe care a avut loc la sediul Ministerului Afacerilor Externe cu ambasadorul Ungariei la București, Zákonyi Botond, la data de 2 iulie 2014.

În conformitate cu dispozițiile Convenției de la Viena privind relațiile consulare, România are dreptul suveran de a nu agrea extinderea reprezentării consulare a unui stat pe teritoriul său.

Decizia părții române de neagreare a solicitării părții ungare privind deschiderea a două noi birouri consulare pe teritoriul României vine pe fondul unei analize atente a solicitării formulate de partea ungară realizată la nivelul autorităţilor române, inclusiv prin luarea în considerare a reprezentării consulare semnificative a Ungariei în România existente în prezent, precum și a principiilor reciprocității și a proporționalității care trebuie să guverneze relațiile dintre state și, în mod particular, sfera relațiilor consulare.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează şi pe această cale angajamentul ferm faţă de consolidarea relaţiei bilaterale cu Ungaria, în consonanţă cu spiritul şi prevederile Parteneriatului Strategic dintre cele două state. În acest sens, partea română a acţionat şi va acţiona în continuare pentru dezvoltarea unei relaţii de bună vecinătate şi cooperare atât în plan bilateral, cât şi la nivel european şi internaţional“.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel