Ucraina: Separatiştii proruşi resping acordul de la Geneva

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat, vineri, că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva.

Separatiştii proruşi din Doneţk au anunţat, vineri, că nu vor evacua instituţiile guvernamentale ocupate, într-un gest de sfidare faţă de autorităţile de la Kiev şi care riscă să ameninţe acordul internaţional de la Geneva.

Separatiştii din "Republica Doneţk" afirmă că nu se simt legaţi de acordul încheiat joi la Geneva, care "nu a fost semnat în numele" lor, şi îşi menţin intenţia de a organiza un referendum privind autonomia, a anunţat joi unul dintre liderii acestora.

Separatiştii acceptă să evacueze clădirile pe care le ocupă, aşa cum prevede acordul, însă autorităţile proeuropene de la Kiev "trebuie, mai întâi, să părăsească clădirile pe care le ocupă ilegal după lovitura de stat", a declarat pentru presă, la Doneţk, Denis Puşilin, unul dintre "miniştrii" Guvenului acestei "republici" autoproclamate.

Aleksandr Gnezdilov, purtătorul de cuvânt al separatiştilor, care au proclamat "Republica Populară Doneţk" în estul Ucrainei, a declarat că guvernul de la Kiev este "ilegitim", iar militanţii vor evacua instituţiile ocupate când Executivul ucrainean va demisiona, relatează BBC News online.

Citește și: Prorușii adoptă măsuri antisemite la Doneţk. Evreii, obligaţi să plătească o taxă

Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană şi SUA au ajuns, joi, la Geneva, la un acord privind măsuri "în etape" pentru detensionarea crizei din Ucraina, măsuri care să includă abţinerea de la violenţe.

Participanţii la reuniunea de la Geneva au stabilit, de asemenea, să facă apel la dezarmarea grupurilor ilegale înarmate şi la evacuarea clădirilor ocupate. "Toate grupurile înarmate ilegale trebuie să fie dezarmate, toate clădirile ocupate ilegal trebuie date înapoi proprietarilor lor legitimi, toate străzile, pieţele şi alte locuri publice din oraşele ucrainene trebuie eliberate", se arată în document.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel