TVA ar putea scădea la 20% din luna mai - surse. UPDATE: Ministerul de Finanțe dezminte

Taxa pe Valoare Adăugată ar putea scădea de la 24% la 20% de la 1 mai, mai repede decât preconizase în prima fază Guvernul Ponta, potrivit unor surse guvernamentale citate de Antena 3. Ministerul de Finanțe dezminte informația.

UPDATE: Ministerul de Finanțe dezminte că de la 1 mai va fi aplicată o reducere a cotei TVA de la 24 la 20%, spunând că timpul este prea scurt pentru a opera scăderea:

"În momentul de față nu există nicio inițiativă legislativă a Ministerului Finanțelor Publice care să vizeze reducerea TVA începând cu 1 mai 2015. Ca atare, informația apărută pe surse în presă este falsă. Analiza execuției bugetare pe primele 3 luni ale anului 2015 va permite fundamentarea alegerii datei la care se va reduce TVA în acest an.

De asemenea, o astfel de măsură trebuie anunțată cu suficient timp înainte pentru ca societățile comerciale să își poată efectua toate procedurile contabile și operaționale necesare" se arată în comunicatul de presă al MFP".

----------

Reducerea TVA de la 24% la 20% va fi anunțată cu o lună înainte de aplicare, iar cea referitoare la alimentele de bază cu două săptămâni, declara la 4 martie Darius Vâlcov, ministrul demisionar al Finanțelor Publice.

"Am discutat și ne-am consultat cu cât înainte ar trebui să anunțăm această reducere pentru ca și dumnealor să poată face modificările, care nu sunt puține. Am ajuns la un termen de minimum o lună de zile înainte de aplicarea cotei reduse de TVA, de la 24% la 20%, să se facă anunțul public din momentul în care publicăm ordonanța. Pentru modificarea accizelor și TVA la produsele de bază termenul l-am redus la două săptămâni tocmai pentru a nu exista acea perioadă de reducerea consumului", a spus Darius Vâlcov, la o conferință organizată cu ocazia Adunării Generale a Asociației Marilor Rețele Comerciale din România, potrivit Agerpres.

Traian Băsescu, despre Darius Vâlcov: Țin foarte mult la el

Retailerii au cerut aplicarea cotei reduse de TVA înainte de sărbătorile de iarnă pentru a nu le fi afectate vânzările.

"O eventuală micșorare de TVA nu ar fi bine să fie aplicată la 1 ianuarie 2016 pentru că ar afecta vânzările importante din lunile anterioare, când vorbim în general de produse de folosință îndelungată. Pentru noi, noiembrie și decembrie, sunt luni esențiale. Posibilitatea amânării acestor cumpărări față de noiembrie și decembrie nu este un lucru pe care să îl targetăm. De aceea, din punctul nostru de vedere, aplicarea acestei măsuri înaintea perioadei de vânzări maxime este un lucru care ne interesează foarte mult", a spus Dan Șucu, presedintele Asociației Marilor Rețele Comerciale din România.

În februarie, Darius Vâlcov, aprecia că TVA va scădea din a doua jumătate a acestui an la carne, fructe și legume. 

Şi accizele vor scădea înainte de 1 ianuarie 2016, a mai spus ministrul care nu a vrut, însă, să dea o dată exactă.

Reducerea accizei şi TVA "nu va aştepta 1 ianuarie 2016, sub nicio formă", a spus ministrul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel