Turcia, trupe terestre în Irak și Siria?

Turcia ar putea disloca trupe terestre pe teritoriul Siriei și Irakului și intenționează să permită aliaților să folosească baze turce în lupta contra Statului Islamic, potrivit Reuters.

Guvernul a trimis săptămâna aceasta o propunere în acest sens Parlamentului, care ar urma să extindă puterile actuale și să permită Ankarei să ordone o acțiune militară pentru "a învinge atacurile lansate în direcția țării noastre de către toate grupurile teroriste din Irak și Siria".

Propunerea mai înseamnă că Turcia, până acum reținută să revendice un rol în prima linie a luptei împotriva Statului Islamic, ar putea permite forțelor străine să-i folosească teritoriul pentru incursiuni militare în Irak sau Siria.

Luptătorii Statului Islamic s-au apropiat periculos de aproape de granița Turciei, ascensiune care forțează Turcia să joace un rol mai pregnant în campania militară împotriva ISIS, condusă de Statele Unite ale Americii.

Turcia ar putea lansa o intervenție militară în Siria


Militanții sunt la distanță mică de mormântul lui Suleyman Șah, o enclavă turcă aflată pe teritoriul sirian, unde se presupune că a fost îngropat bunicul lui Osman I, făuritorul Imperiului Otoman. De altfel, ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, declara în martie anul acesta că Turcia ar putea lansa o intervenție militară în Siria pentru a apăra mormântul lui Suleyman Șah.

Statele Unite ale Americii efectuează raiduri aeriene în Irak împotriva jihadiștilor din iulie, operațiuni repetate și în Siria începând cu săptămâna trecută. Marea Britanie și Franța au lovit și ele poziții ale Statului Islamic din Irak.

Armata Turciei este una din primele zece ale NATO ca putere.

Stenograme explozive: Încearcă Erdogan să atragă NATO într-un război cu Siria ?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel