Theodor Stolojan, despre noul Cod Fiscal: Nu poţi avea protecţie socială pentru întreaga populaţie

Un fost premier susține că dacă s-ar pune în aplicare noul Cod Fiscal dorit de Guvernul Ponta, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere, dar atrage atenția că nu se poate oferi protecţie socială pentru întreaga populaţie.

"Dacă ne uităm peste ce prevede acest proiect de Cod Fiscal, întreaga Românie ar trebui să se bucure, pentru că practic, la majoritatea impozitelor importante pentru populaţie, TVA, accize, avem reduceri. Sigur, se prevăd reduceri şi la impozitul pe veniturile companiilor", a declarat, vineri, la RFI, Theodor Stolojan, fost premier al României în 1991-1992 și actual europarlamentar PNL.

Liberalul critică faptul că se încearcă o modificare esențială a Codului Fiscal, fără a avea o analiză cu privire la cum se vrea să arate politicile publice, care se doresc a fi finanţate din bugetul ţării, semnalând că în prezent, în toate celelalte state UE au loc dezbateri "cu privire la deplasarea poverii fiscale, poverii impozitelor şi taxelor, unde anume trebuie să se concentreze impozitele şi taxele".

Eurostat: Harta fericirii în Europa. Cine sunt cei mai satisfăcuţi de viața lor

În opinia lui Theodor Stolojan, propunerile făcute de modificare în Codul Fiscal ridică unele întrebări, având în vedere că se dorește reducerea TVA și introducerea cotei de 9% pentru majoritatea alimentelor de bază: "Ce dorim să facem? (...) Pe cine protejăm de fapt printr-o asemenea măsură generalizată? Toate analizele arată că ponderea consumului de lapte şi carne nu-l au cei care au să zicem, acel un milion de familii care sunt pe salariul minim din România şi care în nici un caz nu au în ponderea consumului în primul rând produsele lactate şi cele din carne. Deci încercăm să asigurăm o protecţie socială generalizată, de care însă vor beneficia în special cei cu venituri medii şi venituri superioare, în loc să apelăm la ceea ce recomandă experienţa şi întreaga literatură de specialitate: dacă vrei să faci protecţie specială, trebuie să ajungi să cunoşti situaţia fiecărei familii pe care vrei s-o protejezi şi nu să iei o măsură care ţinteşte întreaga populaţie. Nu poţi să faci protecţie socială pentru întreaga populaţie", a atenționat europarlamentarul, potrivit căruia"dacă ar fi să punem în aplicare acest Cod Fiscal, România ar părea o ţară în care curge lapte şi miere".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel