Tezele lui Sorin Roșca Stănescu pentru TV aruncă internetul în aer. CNA poate controla și presa online

sigla-cna-dcnews (2)_639x426
sigla-cna-dcnews (2)_639x426

Sorin Roșca Stănescu a prezentat public tezele care vor sta la baza noii Legi a audio-vizualului. Senatorul PNL a organizat dezbateri la care au participat oameni de televiziune și radio, reprezentanți ai societății civile și ai administrației, membri CNA. Noua lege are ca scop relaxarea domeniului, mult prea strict controlat birocratic de către CNA și pregătirea legislației pentru realitățile noilor media. Din păcate, punctul 4 al tezelor ar putea deschide cutia Pandorei, în domeniul presei online. Dacă i se dă posibilitatea de a controla programele tv transmise prin medii alternative, CNA se va transforma în polițistul Internetului. O victorie a statului autoritar la care nici inițiatorii ACTA nu au îndrăznit să spere.

Punctul 4 al propunerii lui Sorin Roșca Stănescu spune că noua Lege va conține reglementări cu privire la noile modalități de transmitere a conținutului audiovizual, prin rețele de comunicații electronice. ”Normele secundare se vor raporta și ele, conformându-se direcției generale europene, la extinderea frontierelor audiovizualului, detaliind proceduri specifice”, se arată în propunerea senatorului PNL.

Definiția din norme-portiță pentru CNA

Această frază nevinovată ar putea fi speculată de politicienii care doresc înăsprirea legislației în online. Cum toate site-urile de știri transmit și conținut video sau audio, este foarte ușor de strecurat în lege sau în norme o definiție ce va permite CNA să intervină și în zona online. Mai ales că televiziunile se vor reorienta, pe măsură ce crește ponderea televizoarelor Smart, iar viitorul va fi al programelor transmise prin  internet, nu prin cablu TV.

Roșca Stănescu a declarat pentru DeCe News că intenția legii era să acopere programele de televiziune distribuite de operatorii de telefonie mobilă sau de platformele video din transportul în comun.

”La nivelul UE se discută despre televiziunile care distribuie programe proprii prin telefonia mobilă. Sau în sistemele de transport, unde vor fi programe proprii pe terminale din autobuze sau metrou. N-ar trebui să existe porno la dispoziția copiilor, în autobuz”, a precizat Roșca Stănescu.

În România, riscul de cenzură sau autoritarism nu este exclus

Dacă s-ar aplica  punctul 4, în loc să dispară CNA, odată cu mutarea televiziunilor în online, se va extinde aria de reglementare a acestui Consiliu?

”S-ar putea să apară o ușoară extindere, a răspuns senatorul. Nu m-am gândit la riscurile de cenzură în online sau de autoritarism, care în România nu sunt excluse. Poate ar fi mai bine să nu le dăm prilejul, așa că o să reflectez dacă lansez acest punct în dezbatere. Ar puutea folosi ca paravan, pentru a face presiuni, pentru a pune sub control site-urile, aveți dreptate. Oricum, am trimis abia acum parlamentarilor PNL și partidului proiectul, să văd ce părere au. Dacă el cuprinde, din punctul lor de vedere, chestiuni neliberale, or să-mi atragă atenția. Aștept și reacția publicului, care poate să observe riscuri la care noi nu ne-am gândit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel