Teodor Baconschi, despre Iulian Tănase, "noul președinte ICR": Nu l-am citit

Fostul ministru de Externe în guvernarea PDL, Teodor Baconschi, comentează ironic alegerea lui Iulian Tănase la șefia Institutului Cultural Român, înainte de a se fi anunțat rezultatul votului din plenul Senatului.

"Nu-l cunosc și nu l-am citit pe noul președinte ICR, dl Iulian Tănase. Înțeleg că a fost jurnalist la "Cațavencii", "Kamikaze", "Radio Guerilla". Asta înseamnă că are simțul umorului, asemeni marelui său înaintaș omonim, actorul de music-hall Constantin Tănase" a scris cu puțin timp în urmă pe contul său de Facebook, fostul ministru de Externe Teodor Baconschi.

C.P. Tăriceanu: Radu Boroianu de la PSD și Iulian Tănase de la PNL, candidaturile pentru șefia ICR

Cei doi candidații pentru funcția de președinte al Institutului Cultural Român (ICR), Radu Boroianu, propus de social-democrați și grupul liberal-conservator, și Iulian Tănase, propus de grupul parlamentar al PNL, au primit astăzi avize favorabile din partea senatorilor din comisiile de resort.

Membrii Comisiei de cultură și ai Comisiei de politică externă din Senat au votat candidatura lui Radu Boroianu cu 16 voturi pentru. Iulian Tănase a primit 12 voturi pentru și 4 împotrivă.

Președintele Comisiei de cultură a Senatului, Georgică Severin, a precizat că ambii candidați, cu avize favorabile, vor fi votați, marți, de plenul Senatului, urmând ca acesta să decidă care dintre cei doi va fi validat în această funcție.

Radu Boroianu: Politica ICR trebuie să se concentreze pe proiecte mari  

Radu Boroianu a fost de două ori secretar de stat la Ministerul Culturii și o dată secretar de stat la MAE, ambasador la Berna și ministru delegat al Informațiilor Publice.

"Creativitatea, cred cu tărie că este cea mai importantă valoare care caracterizează toți locuitorii acestei țări — de la creativitatea meșteșugarului până la înaltele valori creative din domeniul științelor și artelor. În jurul acestei uriașe calități ar trebui să ne concentrăm acțiunea și în ceea ce se numește diplomație și diplomația culturală", a spus Boroianu, potrivit Agerpres.

El a precizat că trebuie să aducă mici corecturi pentru proiectul anului în curs al ICR, care este deja aprobat, și va lucra la o nouă strategie a ICR la baza căreia trebuie să se afle proiecte multianuale.

"Socotesc că strategia de până acum nu s-a constituit, cu adevărat, într-o strategie din această pricină — nu avem o gândire de perspectivă. Folosindu-ne de faptul că ne apropiem de un eveniment crucial în istoria României, centenarul Marii Uniri și al constituirii statului modern român, cred că e bun prilej ca, de la anul, ICR să își formuleze o politică funcție de acest azimut 2018, să se concentreze pe proiectele mari. De asemenea, rolul ICR central trebuie să crească (...) dar trebuie sprijinite și filialele din străinătate".

Iulian Tănase: ICR trebuie să revină sub "sub umbrela" Administrației Prezidențiale

Scriitorul și jurnalistul Iulian Tănase, candidatul propus de grupul senatorial al PNL, a afirmat că dorința sa este ca ICR să revină "sub umbrela" Administrației Prezidențiale deoarece cultura "trebuie ținută departe de altgoritmul politic".

Vineri, președintele ICR, Lilian Zamfiroiu, și-a depus demisia la cabinetul președintelui Senatului, precizând că decizia vine după ce a constatat că obiectivele pe care le-a asumat la preluarea mandatului "au fost deja atinse" și că urmează să se întoarcă la cariera diplomatică, fiind pregătit să facă față "unor noi provocări profesionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel