Teodor Baconschi, argumente pentru oameni raționali: Moscheea la București e în regulă dacă...

Un fost ministru de Externe în perioada Guvernului condus de Emil Boc explică pe facebook care este opinia sa în legătură cu ridicarea unei moschei la București.  

Teodor Baconschi, care a revenit de curând la Ministerul de Externe pentru a se ocupa de implementarea proiectelor incluse în strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, și-a exprimat, marți, pe contul său de socializare, opinia față de construirea unei moschei în Capitală.

Sorin Oprescu: Traian Băsescu m-a întrebat dacă găsim pământ pentru a face o moschee în Bucureşti

"Iarăși m-a întrebat o televiziune ce părere am despre moschee. Revin cu câteva argumente pentru oamenii raționali:

1. Moscheea la București e în regulă dacă are proporții decente și dacă putem și noi construi o biserică la Ankara sau Istanbul pentru românii care fac afaceri sau turism în Turcia. La Istanbul s-ar opune mai curând Patriarhia Ecumenică...

2. Comunitatea turco-tătară sunită din Dobrogea - completată prin afaceriștii turci veniți în România după 1990 - s-a dovedit în timp moderată și bine integrată în societate.

3. Oricât de justificată ar fi aversiunea față de ISIS, Al-Qaeda și alte organizații islamiste criminale, nu e drept și nici corect din punct de vedere intelectual sau istoric să echivalăm islamul cu terorismul. Terorismul e politizarea abuzivă a unui islam devenit islamism (adică ideologie a califatului, în care intră și naționalism panarab și anti-creștinism postcolonial și gărgăunii unui socialism anarhisto-mesianic).

4. De pătrunderea terorismului în țara noastră trebuie să ne apare instituțiile statului român: armata, poliția de frontieră, jandarmeria, trupele anti-tero ale SRI etc.

5. Avem cu Turcia un Parteneriat strategic: trebuie să profităm de el atât sub raport investional, cât și pe planul cooperării militare la Marea Neagră, în cadrul NATO. O retorică inflamat naționalistă anti-turcă (alimentată de ura calpă față de fantoma Imperiului otoman) este necinstită cu Turcia modernă de azi și cu interesele noastre în proximitatea unei Federații Ruse în plină expansiune...", a precizat în cadrul unei postări pe Facebook, Teodor Baconschi.

Fost membru fondator al PMP, Baconschi îi răspunde astfel, voalat, inclusiv fostului președinte Traian Băsescu, care a afirmat în diverse ocazii legat de acest subiect că o astfel de iniţiativă ar prezenta riscuri din punctul de vedere al securităţii naţionale și a reproşat responsabililor de la Bucureşti că nu evaluează implicaţiile acestui demers.

Moschee București: Muftiul Iusuf Murat, primele explicații oficiale

"Probabil nu reuşiţi să vă imaginaţi o staţie de metrou din Bucureşti în care, la ore de vîrf, un tânăr credincios se detonează în numele lui Allah. Sau poate inteligenţa nu va ajută să vă imaginaţi tineri romîni eşuaţi în viaţă convertiţi la islamism şi trimişi în tabere de instruire prin Siria, Irak sau Afganistan şi reveniţi în Europa pentru a ne aduce binefacerile Statului Islamic", scria, într-o postare pe Facebook, Traian Băsescu.

Băsescu: Nu există risc mai mare de securitate națională decât să aduci studenți musulmani în România

Secretarul de stat Victor Opaschi, de la Secretariatul de Stat pentru Culte, şi muftiul Muurat Iusuf, au semnat, marți, protocolul de predare-preluare prin care Muftiatul Cultului Musulman din România a primit în concesiune, pe o durată de 49 de ani, un teren de 11.295 de metri pătraţi situat pe bulevardul Expoziţiei nr. 22-30, Sector 1, unde va fi ridicată moscheea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel