Tensiuni între Rusia şi Japonia: Putin reînarmează insulele Kurile

Rusia a anunţat că până în 2016 vrea să reînarmeze insulele Kurile, care fac de zeci de ani obiectul unui diferend teritorial între Moscova şi Japonia.

Decizia Rusiei l-a determinat pe şeful diplomaţiei nipone, Fumio Kishida, să-şi anuleze o vizită pe care urma s-o facă la Moscova în săptămânile ce urmează, potrivit Mediafax.

Patru insule, pe care Rusia le numeşte Kurilele de Sud, iar Japonia le numeşte Teritoriile de Nord, sunt disputate de 60 de ani de cele două ţări, care nu au semnat nici acum un tratat de pace ca urmare a terminării celui de-al Doilea Război Mondial.

Japonia a păstrat linia partenerilor americani şi a condamnat agresiunea militară a Rusiei în Ucraina şi anexarea peninsulei Crimeea la teritoriul Federaţiei. SUA au reafirmat, la începutul lunii, susţinerea militară a Japoniei.

Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri adoptarea unui plan detaliat de construire a unor infrastructuri militare pe Insulele Kurile de Sud, revendicate de Japonia după ce acestea au fost anexate de către fosta Uniune Sovietică în 1945, când toţi rezidenţii japonezi au fost deportaţi.

Citeşte şi: Stratfor: Ucraina dominată de Rusia, un pericol pentru România

"Până în 2016, toate infrastructurile principale, şi există peste 150, vor fi construite", a declarat comandantul Regiunii Militare Est, generalul Serghei Surovikin, citat de agenţii ruse.

"Deciziile de construire a unor colonii militare pe insulele Iturup şi Kunashir au fost validate", a adăugat el.

Generalul a anunţat că o dezvoltare a infrastructurilor militare pe Insula Sahalin, în aceeaşi regiune, este, de asemenea, prevăzută până în 2020.

"Alegerea regiunii este conştientă. Conducerea ţării şi armatei pune accentul asupra dezvoltării Extremului Orient şi în special asupra Sahalinului şi Kurilelor - avanposturile orientale ale Rusiei", a declarat generalul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel