Tensiuni în Republica Moldova: MAE, dezamăgită de noul Guvern. Iurie Leancă și-a sfidat partidul

Diplomația română pare dezamăgită de noua arhitectură politică din Republica Moldova, acolo unde guvernul condus de Chiril Gaburici a obținut numărul necesar de voturi în Parlament cu o mână de ajutor din partea comuniștilor. Fostul premier Iurie Leancă, un susținător puternic al direcției pro-europene a Chișinăului, nu a votat noul Executiv.

Ministerul român Afacerilor Externe transmite într-un comunicat că "ia notă" de învestirea noului Guvern de la Chișinău, formulă diplomatică cu caracter negativ. De regulă, MAE "salută" deciziile pe care le agreează.

"Ministerul Afacerilor Externe exprimă așteptarea ca noul Executiv să continue, într-o manieră intensificată și consecventă, eforturile în direcția consolidării parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice și întăririi instituţiilor statului de drept, în consens cu mesajul transmis de cetățeni la alegerile din 30 noiembrie 2014. Responsabilitatea asigurării unei guvernări eficiente, stabile, care să țină cont şi să respecte aceste așteptări ale cetățenilor revine tuturor forțelor care au dat votul pentru învestirea Guvernului. Din acest punct de vedere, urmărirea strictă a obiectivului integrării europene, respectiv al realizării reformei conform standardelor europene va constitui un test de încredere pentru aceste forţe", arată MAE.

Noul guvern de la Chișinău, condus de Chiril Gaburici, a fost miercuri validat cu votul a 60 de deputați. Primul lider desemnat de președinte să se prezinte în fața Parlamentului cu un program de guvernare, Iurie Leancă, a fost respins.

Guvern Republica Moldova: Chiril Gaburici îi ia locul premierului Leancă, aliatul lui Ponta

În semn de protest față de pactizarea celor două partide pro-europene, PDM și PLDM, cu Partidul Comuniștilor, Leancă nu a votat noul Executiv.

„Avem un Guvern minoritar fiindcă nu s-a dorit unul majoritar. Acest guvern va depinde în totalitate de PCRM. PLDM și PD va fi nevoit să depindă de PCRM. Nu cred că PCRM să se fi schimbat. Nici măcar nu am văzut un angajament al PCRM că va susține parcursul european. Este o zi în care PCRM se răzbună pe partidele proeuropene. Este ziua în care Voronin umilește partidul din care fac parte. Voronin conduce parada în Republica Moldova", a declarat Leancă, conform Unimedia.

Președintele PLDM, Vlad Filat, a spus că decizia lui Iuriea Leancă va face obiectul unor discuții interne în partid. "Mi se pare straniu să încerci să fii prim-ministru a unui Guvern minoritar, iar ulterior să contești un Guvern minoritar. Mi se pare straniu să nu votezi pentru colegii de partid. Plus că domnul Gaburici este prietenul domnului Leancă (...) Spun aceste lucruri pentru a face o clarificare. Noi această situație o vom discuta la partid", a spus Filat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel