Tehnica prin care se încearcă reabilitarea lui Mircea Băsescu

Defensiva președintelui Traian Băsescu și a apropiaților săi s-a transformat rapid într-un contraatac concertat al acestora. În doar câteva zile s-a închegat o strategie de reabilitare a lui Mircea Băsescu. În ultima declarație de presă, cea dinainte de plecarea la Consiliul European, șeful statului a renunțat la a mai reitera că fratele său nu e mai presus de lege și a acuzat că, până la acest punct, ancheta procurorilor se sprijină doar pe declarațiile celor din "clan".

"Nimeni nu observă două lucruri fundamentale: că, pentru prima dată, membrii clanului au fost condamnaţi în mandatul meu, în al doilea rând, nimeni nu ia în considerare punctele de vedere ale celui acuzat, totul se sprijină pe afirmaţiile şi probele prezentate de clan, şi că fratele meu a făcut denunţul de şantaj și anul trecut, și anul acesta", spunea Traian Băsescu.

Ideea pe care o sublinia voalat Băsescu - lipsa de greutate a declarațiilor unor interlopi, poate deveni crucială pentru deznodământul anchetei într-un scenariu anume: dacă înregistrările video cu Mircea Băsescu și membri ai familiei Anghel sunt anulate. La acreditarea în fața publicului a acestei ipoteze lucrează deja voci ale presei cotroceniste sau oameni apropiați șefului statului.

În varianta anulării probelor care constau în filmări făcute cu camera ascunsă crede senatorul independent Sorin Roșca Stănescu. Prezent, vineri seară, în emisiunea "Subiectiv", de la Antena 3, parlamentarul a spus că înregistrările vor fi invalidate pentru că tehnica folosită de familia Anghel este ilegală.

Căpățână e de partea lui Băsescu 

Motivarea instanței privind arestarea pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu spune că înregistrările video (o parte dintre ele prezentate de Antena 3) au fost acceptate ca probă în decizia de reținere a fratelui președintelui. Ele nu au fost însă supuse unei expertize care să le probeze autenticitatea. Dacă rezultatul unei astfel de expertize va determina respingerea ca probe a înregistrărilor, totul se va reduce la lupta cuvânt contra cuvânt: cel al democrat-liberalului Mircea Căpățână vs cel al unor interlopi.

Declarația lui Căpățână de vineri, de la părăsirea Curții de Apel, arată clar ce poziție adoptă în acest dosar: "Suntem total nevinovaţi. Este o făcătură a lui domnu' Voiculescu. Nu mi-am însuşit niciun ban. Am luat bani împrumut, am vrut să-i folosesc la Aversa şi nu i-am folosit".

În acest timp, presa apropiată lui Băsescu propune diferite scenarii "salvatoare" pentru Mircea Băsescu:

• Un site, comisarul.ro, spune, pe surse, că Mircea Băsescu a sesizat DNA încă din 2011 cu privire la faptul că urma să primească o sumă de bani, care odată înmânată fratelui președintelui a ajuns la procurori.

"Banii primiţi de Mircea Băsescu de la Florin Anghel au fost predaţi de acesta procurorilor DNA încă din anul 2011. Surse din anturajul DNA Constanţa afirmă că Mircea Băsescu a informat procurorii în legătură cu faptul că urmează să primească o sumă de bani de la un membru al familiei Anghel şi că întreaga operaţiune a fost monitorizată de SRI, iar banii au fost predaţi, cu documente, procurorilor DNA. Aceleaşi surse afirmă că nu s-a organizat un flagrant pentru că ancheta viza şi alte obiective şi că în curând vor apărea elemente noi în acest dosar. Dealtfel, pe piaţă au apărut, la scurt timp după izbucnirea scandalului, nişte înscrisuri, care aparţin lui Mircea Băsescu, prin care acesta sesiza organele în drept că anumite persoane încearcă să-i ofere bani pentru a interveni pentru Bercea. Înscrisurile sunt înregistrate în jurul datei la care se presupune că Mircea Băsescu ar fi primit suma de bani.Sursele mai spu că afirmaţiile procurorului Iacobescu au fost pe punctul de a dinamita întreaga operaţiune. Vor apărea amanunte incredibile în evoluţia acestui dosar". 

• Jurnalistul Robert Turcescu scrie că banii primiți de Mircea Băsescu au fost primiți cu camătă pentru ca fratele șefului statului să-și pună pe picioare afacerile. 

"În 2011 procurorul Iacobescu instrumentează cazul 'Bercea Mondial'. În speţă, potrivit unor declaraţii 'off the record' făcute de Iacobescu în faţa unor jurnalişti, este implicat şi fratele Preşedintelui, Mircea Băsescu. Două surse susţin că, la acea vreme, Mircea Băsescu luase de la Bercea cu CAMĂTĂ, dar la dobândă mică, deh, ca de la fin la naş, câteva sute de mii de euro. Lui Mircea Băsescu nu-i mai mergeau afacerile şi avea nevoie de o sumă destul de mare în cash. Bercea îi dă banii, dar, cum nu putea merge cu fratele Preşedintelui la notar să confirme 'împrumutul' acordat, alege să filmeze cu camera ascunsă întâlnirile cu Mircea Băsescu, în care îi dădea respectivii bani. Ca sa aibă o dovadă, la o adică, dacă Băsescu refuză să recunoască împrumutul."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel