Urmărește emisiunea live


Ștefan Andrei a murit. Zoe Petre: Un activist credincios al PCR

Foto: mariusghilezan.ro
Foto: mariusghilezan.ro

Istoricul Zoe Petre îl descrie pe fostul ministru de Externe Ștefan Andrei - decedat duminică, la vârsta de 83 de ani - ca pe un "activist credincios al Partidului Comunist Român" cu un rol esențial în politica externă a României de sub conducerea lui Nicolae Ceaușescu.

"S-a deosebit de alții din vârful ierarhiei Partidului Comunist prin aceea că era un om mai cultivat. A fost un participant esențial în politica externă a primelor decenii din conducerea lui Ceaușescu, adică un participant direct la distanțarea, măcar aparentă, față de Uniunea Sovietică și la o afirmare mai de sine stătoare a politici externe românești. Asta nu înseamnă însă că nu a fost un activist credincios al PCR și că trebuie să fie absolvit de toate acuzele și transformat într-un fel de efigie a politicii externe excepționale din vremea lui Ceaușescu. Politica externă din vremea lui Ceaușescu nu era excepțională", a declarat Zoe Petre pentru DC News.

Ștefan Andrei, ministru de Externe în perioada 1975 - 1985, a murit duminică, la vârsta de 83 de ani. După căderea regimului comunist fostul ministru a executat doi ani și cinci luni de închisoare.

Ștefan Andrei, fost ministru de Externe în regimul Ceaușescu, a murit

"Era un om mai cultivat decât alții, avea mai mult respect față de intelectuali decât alți activiști de partid. Avea mai multă viziune în legătură cu ansamblul politicii internaționale tocmai fiindcă nu se limita la ce scria lumea sau era socialistă. După Revoluție, a avut declarații de o consecvență  pro-ceaușistă absolut remarcabilă", ne-a spus Zoe Petre.

Zoe Petre subliniază că politica externă din vremea lui Ceaușescu - a cărui exponent important era Ștefan Andrei - era impregnată de elemente de natură ideologică, chiar dacă la un moment dat Ceaușescu "a încercat să fie mai distant față de URSS, indiferent dacă a făcut-o din orgoliu personal sau din dorința de a câștiga popularitate".

"Asta nu înseamnă că România nu era sub o dictatură. Sunt planuri complementare pe care trebuie să le vedem și în ansamblu și separat.  Tot în vremea aia, pe ferestrele ambasadei de la Paris erau aruncați oameni", a arătat istoricul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel