Tăriceanu vrea să schimbe numele Cluj-Napoca. Votează DA sau NU

Călin Popescu Tăriceanu a propus revenirea la numele orașului Cluj, fără Napoca, pe care o consideră o reminescență a comunismului și ceaușismului.

Prezent la Congresul UDMR, șeful Senatului a întrebat sala de ce nu avem nume cum ar fi Constanța-Tomis, Brașov-Kronstadt sau Sibiu-Hermanstadt? ”Pentru că nu sunt unguri acolo”, a explicat Tăriceanu.

Tăriceanu a cerut primarului Emil Boc, aflat în sală, să facă demersurile necesare pentru renunțarea la numele introdus de Ceaușescu, în 1974. După o perioadă de relaxare politică și culturală, la sfârșitul anilor 60, Ceaușescu se folosea de teme naționale pentru a-și consolida regimul de putere personală.

Budapesta, pe de altă parte, tolera sau chiar încuraja anumite teorii revizioniste. În anii 50, manualele de istorie din lagărul comunist susținuseră că Transilvania a fost abandonată de populația daco-romană, după retragerea aureliană. Denumirea latină al orașului Cluj era o dovadă a continuității românești, s-a arătat în presa vremii, atunci când a fost introdus în actele oficiale  noul nume.

” Să revenim la relaţiile normale între majoritate şi minoritate, iar stafiile trecutului să le lăsăm în urmă", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel