Tăriceanu, foc și pară pe Ministrul Justiţiei: Încalcă legea!

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat, joi, că ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a încălcat legea atunci când a anunţat că o va repropune pe Laura Codruţa Kovesi ca şef al DNA, arătând că, potrivit legii în vigoare, o astfel de propunere se face în urma unei proceduri de selecţie, prin depunerea candidaturilor unor procurori. 

'În ceea ce priveşte declaraţia doamnei Prună, rămân foarte surprins (...) Legea ce spune ? Că trebuie făcută o procedură de selecţie, care presupune depunerea unor candidaturi, deci a unor dosare de intenţie din partea unor procurori, analiza acestora şi, în final, evaluarea şi desemnarea unei propuneri, pentru că ministrul propune. Nu am auzit aşa ceva, deci doamna Prună, în calitate de ministru al Justiţiei, încalcă, cu bună ştiinţă, legea şi anunţă, într-o şedinţă festivă, desemnarea, ca un fel de încununare a activităţii. Sigur că, bazându-ne pe cifre, DNA are nişte succese, nişte rezultate indiscutabile, dar nu se procedează aşa, conform legii. Şi cred că lucrul acesta trebuie subliniat şi probabil că domnul prim-ministru trebuia să o tragă de mânecă pe doamna ministru al Justiţiei', a declarat Tăriceanu, la o emisiune la TVR1.

El a apreciat că bilanţul DNA a fost unul 'triumfalist' şi 'deplasat'.

'Acum, bilanţul de astăzi, din ce am văzut, a fost un bilanţ triumfalist. Nu găsesc justificat, nu am auzit în alte ţări democratice, procuratura să facă astfel de bilanţuri publice, în care să se laude cu numărul de dosare, de anchete, cu număr de arestări. Cred că acţiunea DNA (...) nu trebuie să se bazeze pe suportul publicului, pentru că DNA trebuie să se bazeze pe lege. Nu trebuie să stea cu ochii la public, să vadă dacă îi place sau nu. Suportul popular este pentru politicieni. (...) Din această perspectivă, rezultatul de astăzi este un bilanţ triumfalist, pe care îl găsesc deplasat. Nimeni nu a vorbit despre faptul că doamna procuror Kovesi a spus, în 2015, că nu este de acord cu 120 de hotărâri ale instanţelor. Adică, punem sub semnul întrebării justiţia', a mai spus Tăriceanu.

El a subliniat că nu este treaba DNA să spună ce s-ar fi putut face cu banii furaţi, acest lucru fiind atribuţia Guvernului sau a Parlamentului.

'Am aflat astăzi ce s-ar putea face din banii care ar fi fost furaţi. Nu este treaba procuraturii să stabilească ce se face cu aceşti bani, este treaba Guvernului sau, eventual, a Parlamentului, dar nu a Procuraturii. Este un derapaj care confirmă că nu se respectă separaţia puterii în stat', a adăugat preşedintele Senatului. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat joi, la şedinţa de bilanţ a DNA, că înţelege să-şi asume funcţia pe care o are şi să aplice dispoziţiile legii prin propunerea de reînvestire a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel