Tăriceanu: Există abuzuri în Justiție împotriva cetățenilor. Nu lupt împotriva justiției

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a clarificat, într-o conferință de presă, la Bacău, o serie de chestiuni referitoare la problemele din justiţie şi corupţie.

„Datorită pozițiilor publice pe care le-am adoptat, m-am văzut etichetat nu o singură dată: Tăriceanu luptă împotriva justiției sau nu susține măsurile de combatere a corupției. Dar aceste lucruri nu m-au făcut să renunț la punctul meu de vedere, care este următorul: justiția în România, sigur că a făcut niște progrese importante care trebuie apreciate. În primul rând, influența politicului asupra justiției care în trecut a existat, dar în momentul de față nu mai există. Lupta împotriva corupției s-a materializat. În același timp, însă, pot să am niște întrebări pe care să le rostesc public, datorită faptului că sunt parlamentar și cred că am o obligație față de alegători și de fiecare cetățean.

Funcționează justiția în momentul de față perfect în România? Răspunsul vi-l dau fără niciun fel de ezitare – am făcut progrese dar mai avem un lung drum de străbătut, în așa fel încât, nu față de mediul politic, unde în general acțiunile justiției sunt salutate de presă și de publicul larg atunci când vedem politicieni care sunt arestați, acuzați de corupție. Eu mă refer la abuzurile care au loc și la excesele împotriva cetățenilor simpli, care ne dovedesc ce? Că justiția mai are încă progrese de făcut și atunci când vorbim de drepturi și libertăți cetățenești care trebuie respectate cu sfințenie, vedem că sunt încălcări și aceste remarci nu le fac numai eu, le fac chiar asociațiile profesionale ale magistraților.

Al doilea lucru pe care vreau să îl spun, nu putem să ne imaginăm că în zona legislativului au ajuns cei mai răi oameni din România și în justiție sunt numai sfinți și perfecți. Probabil că în zona politică, sigur că exemplele există din abundență cu oameni care sunt acuzați și sancționați de corupție, dar după cum ați văzut nu lipsesc aceste exemple nici din lumea justiției, procurori și judecători care au fost, până la urmă, condamnați pentru corupție, așa încât mi s-ar părea impropriu să privim justiția ca o zonă perfectă și restul societății românești ca locul în care se desfășoară toate relele. Cred că e un efort comun pe care trebuie să îl facem și, nu în ultimul rând, am să pun accent pe un element care este esențial.

[citeste si]

Trebuie să înțelegeți că puterea corupe și puterea absolută corupe absolut. Corupția, nu materială, corupția puterii, beția puterii este foarte gravă și de aceea, cei care au pus sistemele democratice și arhitectura instituțională în sistemele democratice au avut la bază un principiu care este cel al controlului și echilibrului reciproc al puterilor. Nicio putere în stat nu poate să fie scăpată de sub controlul public, de sub controlul cetățenilor. Justiția intră și ea în aceeași categorie și acolo, după cum am văzut, este nevoie de corecții și sigur că este obligația Legislativului, atunci când consideră că este necesar, prin dialog public, prin dialog interinstituțional, să procedeze în acest sens.

După cum vedeți și Curtea Constituțională trage semnale de alarmă, adoptă anumite decizii, pe care, din păcate, Parlamentul întârzie uneori să le pună în aplicare, mă refer la articolele numeroase din Codul Penal care sunt declarate neconstituționale, dar, în condițiile climatului cu totul și cu totul specific din România, aceste lucruri întârzie să fie corectate. Sper și îmi doresc foarte mult, să nu putem să facem nici măcar la nivel speculativ, considerații legate de decizii luate de justiție, care au, de fapt, în spate resorturi politice. Cred că până la urmă, deciziile politice trebuie să rămână apanajul zonei politice, a partidelor, a Parlamentului și, nu în ultimul rând, a electoratului. Adică, electoratul trebuie să fie cel care sancționează comportamentul moral al politicienilor. Nu vorbesc de încălcarea legii, încălcarea legii o sancționează justiția, dar comportamentul moral nu îl sancționează justiția, îl sancționează electoratul", spus Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel