Tăriceanu, chemare la consultări: Rămâne de văzut dacă a fost o gafă

Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că se va consulta cu membrii Biroului Permanent şi cu liderii grupurilor parlamentare, în legătură cu oportunitatea unei declaraţii comune referitoare la afirmaţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit.

El susţine că ambasadorul SUA la Chişinău 'reia şi actualizează tezele lui Stalin, pe baza cărora a fost semnat în 1939 Pactul Ribbentrop-Molotov care a dus la amputarea teritorială a unor ţări din regiune printre care şi România'.

'Am încă rezerve să cred, până la proba contrarie, că aceasta ar fi poziţia oficială a Departamentului de Stat. Reamintesc domnului ambasador că în decembrie 1989, Congresul Deputaţilor Poporului al URSS a acceptat şi Gorbaciov a semnat raportul Comisiei Yakovlev, care condamnă protocoalele secrete ale Pactului Ribbentrop-Molotov. Mai mult, în 1992, preşedintele Boris Elţîn a dispus declasificarea pactului, tot ca pe un fel de condamnare implicită a acestui act politic', a adăugat Tăriceanu.

[citeste si]

Preşedintele Senatului a subliniat că 'dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor'. 'Ca un argument suplimentar, nu-mi aduc aminte ca vreun politician american sau din orice altă ţară democrată să fi spus vreodată că cele două state germane, RFG şi RDG, nu ar trebui să se unifice, pentru că 'nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune'. Dreptul de a-şi hotărî soarta aparţine cetăţenilor şi nu diplomaţilor, şi nici măcar politicienilor, altfel obligaţi să pună în operă voinţa populară majoritară. Rămâne de văzut dacă declaraţia făcută la postul de radio Moldova 1 a fost o gafă a diplomatului american datorată unor grave deficienţe de cunoaştere privind statul diplomaţilor sau a unor lacune de cultură generală şi politică', a mai spus Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel