MIRCEA BĂSESCU a fost REȚINUT pentru 24 de ore

Captură foto: România Tv
Captură foto: România Tv

MIRCEA BĂSESCU a fost REȚINUT, joi, după ce procurorii DNA au emis, la ora 19:05, o ordonanță de reținere pe numele său, valabilă pentru 24 de ore. În sarcina lui MIRCEA BĂSESCU, procurorii DNA au reținut infracțiunea de TRAFIC DE INFLUENȚĂ.

Vezi și: ÎNREGISTRĂRI MIRCEA BĂSESCU. Reacții categorice ale lui Tapalagă, Turcescu și Sorina Matei

UPDATE: Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Tașcă, a dezvăluit că fratele președintelui Mircea Băsescu s-a prevalat de dreptul la tăcere și va vorbi în fața judecătorilor. Mircea Băsescu a spus doar că înregistrările nu sunt reale. Pe de altă parte, surse din DNA spun că nici Bercea Mondial nu a vrut să vorbească cu procurorii. 

UPDATE - Iată comunicatul prin care DNA anunță reținerea lui Mircea Băsescu:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore (începând de la data de 19.06.2014, ora 19:05, până la data de 20.06.2014, ora 19:05) a inculpatului BĂSESCU MIRCEA, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de trafic de influență.

Din ordonanța de reținere întocmită de procurori a rezultat că există probe și indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, inculpatul Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro de la un denunțător, prin intermediar, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului, precum și a altor cereri incidente în respectiva cauză, în scopul de a obține o hotărâre favorabilă, fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Concret, în ordonanța de reținere se menționează următoarele: 
La începutul anului 2011, după ce față de tatăl denunțătorului s-a luat măsura arestării preventive de către Tribunalul Olt, denunțătorul i-a remis unui intermediar suma de 250.000 de euro, la cererea acestuia din urmă și în schimbul promisiunii că banii vor fi remiși mai departe lui Băsescu Mircea, pentru ca acesta să intervină pe lângă magistrații învestiți cu soluționarea cauzei referitoare la infracțiunea săvârșită de tatăl denunțătorului și a altor cereri incidente în respectiva cauză.

Ulterior, pentru că tatăl denunțătorului nu a fost pus în libertate, denunțătorul i-a remis și suma de 350.000 de euro intermediarului, în același scop. 

Intervalul în care denunțătorul i-a remis sume de bani intermediarului este cuprins între 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive față de tatăl denunțătorului) și 22.02.2012 (data pronunțării hotărârii de condamnare la instanța de fond).

Din suma totală de 600.000 de euro remisă de denunțător intermediarului, Băsescu Mircea a primit suma de 250.000 de euro în schimbul promisiunii că, prin influența pe care o are asupra magistraților, poate obține o soluție favorabilă pentru tatăl denunțătorului, adică va obține fie o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.

Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, persoana cu rol de intermediar și-a însușit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primit de la denunțător.

Inculpatului Băsescu Mircea i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală. 

Inculpatul Băsescu Mircea va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București. 

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”. 

---------------

Știrea inițială:

Mircea Băsescu este audiat, joi, la DNA, la o zi după ce au fost publicate înregistrările în care apare discutând cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, despre eliberarea interlopului din închisoare. Surse DCNews ne-au declarat că pentru Mircea Băsescu procurorii pregăteau măsura controlului judiciar, însă o declarație făcută în urmă cu doar câteva minute poate duce la o schimbare radicală a situației, iar anchetatorii ar putea cere arestarea preventivă pentru fratele președintelui Traian Băsescu.

Declarațiile bombă făcute de fiica lui Bercea Mondial, Izaura, ar putea duce la reținerea lui Mircea Băsescu și a lui Marian Căpățână. Izaura a spus că, după flagrant, Căpățână i-ar fi oferit 20.000 de euro, iar aceasta ar fi o încercare de influențare a martorilor și a anchetei. Pentru astfel de fapte, procurorii solicită instanței arestarea preventivă a inculpaților. Marian Căpățână a fost, la rândul lui, chemat la DNA, în acestă seară.

S-ar fi pregătit controlul judiciar

Surse apropiate anchetei declaraseră, pentru DCNews, că fratele președintelui, Mircea Băsescu, va fi pus sub control judiciar, în această seară, după audierile de la Direcția Națională Anticorupție. Mircea Băsescu a fost chemat la DNA București, care a preluat dosarul de șantaj de la DNA Constanța, după ce familia lui Bercea Mondialul a făcut publice înregistrări care ar dovedi un posibil trafic de influență.

Avocatul familiei Bercea, Pavel Abraham, a declarat că a depus aceste probe la dosar de mai bine de o săptămână, dar numai după izbucnirea scandalului public a fost audiat și Mircea Băsescu.

Mircea Băsescu a fost cel care l-a denunțat pe fiul lui Bercea Mondialul pentru șantaj, acesta fiind arestat în urma unui flagrant.

De ce ar putea fi acuzat Mircea Băsescu

Avocatul Ionașcu a declarat pentru DCNews că în această seară procurorii DNA ar putea solicita reținerea lui Mircea Băsescu, asupra căruia planează suspiciuni de trafic de influență.

”Dacă există indicii serioase și probele sunt indubitabile, se poate cere reținerea, cu propunere de arestare preventivă, a spus Ionașcu. Dacă proba trebuie expertizată, iar acest lucru durează, timp în care inculpatul se află în libertate, nu cred că mai este necesar arestul preventiv. În contextul arestului preventiv, pe noul CP apare instituția controlului judiciar, care poate fi arest la domiciliu sau interdicția de părăsire a țării etc. Parchetul propune, iar Instanța hotărăște. Pe termen lung, pentru trafic de influență se prevăd pedepse între 2-7 ani. Cercetarea procurorilor trebuie să stabilească dacă era o rețea, care sunt filierele și cine mai este implicat. Ar putea dura 1-2 luni. Apoi se trimite la Instanță. Procesul pe fond, cu administrarea probelor, martori, expertize, apoi motivarea și recursul... în mai puțin de 1 an nu se poate finaliza cu o decizie definitivă”.

Citește și: Vezi înregistrările cu MIRCEA BĂSESCU și fiul lui BERCEA MONDIAL

Avocatul Sergiu Andon susține că, pe lângă trafic de influență, Mircea Băsescu ar mai putea fi acuzat de înșelăciune și spălare de bani.

„Poate să fie încadrat la trafic de influență, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani, poate să fie încadrat la înșelăciune și mai poate, dacă mergem pe ideea că cei 350.000 de euro de la Căpățână au fost pentru altceva - pentru afaceri - poate să fie încadrat la complicitate la spălare de bani.

Deci sunt două variante pentru mine:

- trafic de influență – de la 2 la 7 ani – pentru cei 250.000, pe care nu contestă că a primit-o, pentru care a promis că îl va scăpa pe Bercea de consecințele penale;

- pentru suma pe care spune că n-a luat-o, în funcție de ce zice și Căpățână și ce s-a întâmplat cu banii respectivi – ar fi în discuție spălarea de bani și complicitate la spălare de bani”, a explicat pentru DCNews avocatul Sergiu Andon.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel