Surpriză. Marele beneficiar al Noului Cod Penal este…

Mass media a făcut liste cu beneficiarii regimului mai blând din Noul Cod Penal, intrat astăzi în vigoare. Numele mari de pe listă sunt cele ale lui George Copos, MM Stoica, Cristi Bocea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu, Gică Popescu și Gigi Neţoiu, în dosarul Transferurilor, al lui  Sorin Ovidiu Vîntu și Nicolae Popa, în dosarul FNI, al lui Mihai Necolaiciuc sau al lui Miron Mitrea. După NCP în aceste cazuri s-au depășit termenele de prescripție.

Presa  quality îl uită, însă, pe Traian Băsescu. Președintele, dar mai ales Daniel Morar, scapă de nevoia de a justifica pentru blocarea, timp de 10 ani, a dosarului Flota. Care se prescrie în orice condiții, fără scandal public, fără reclamații la CCR sau decizii ale ICCJ.

Conform vechiului Cod Penal, faptele de care era acuzat Băsescu erau prescrise în 2007 (pedeapsa cea mai mare era de 20 de ani, pentru delapidare cu consecințe extrem de grave, iar prescripția se făcea după 15 ani). Din 2005, șeful DNA, Daniel Morar, a susținut că  președintele are imunitate, în timpul mandatului, deci nu se poate efectua urmărirea penală în acest caz, conform 9am.

Băsescu putea fi judecat pentru Flotă până în 2017

Riscul acestei abordări era ca ICCJ și CCR să o confirme. Adică să accepte că Traian Băsescu s-a bucurat de o imunitate totală în cele două mandate. Dacă așa ar fi stat lucrurile, perioada celor 10 ani nu avea efect asupra prescripției. Deci Băsescu putea fi judecat pentru Flotă până în 2017, pe vechiul Cod Penal.

Însă, după ce pleca de la Cotroceni, avocații lui Traian Băsescu puteau invoca articolul 84 din Constituție, raportat la articolul 72, care precizează că imunitatea președintelui este identică cu cea a parlamentarilor, adică doar pentru "voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului". Astfel, se constata trecerea celor 15 ani necesari prescrierii, în 2007. Iar ”greșeala” de a fi blocat dosarul la DNA rămânea a fi imputată lui Morar.

Noul Cod Penal elimină orice risc pentru imaginea celor doi. Faptele de care este acuzat Băsescu în cazul Flota se prescriu în 8-12 ani, adică exact în 2004, când a preluat mandatul de președinte. Care l-a ferit de judecată până la modificarea Codului penal, din 2014.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel