SUA, decizie surpriză în Orientul MIjlociu

În contextul accentuării prezenței rusești în regiune, SUA și-au retras portavionul Theodore Roosevelt din Golful Persic provocând neliniști analiștilor militari americani.

Potrivit  televiziunii NBC News, rechemarea în țară a navei care are la bord 5.000 de militari și 65 de avioane de luptă este explicată oficial prin necesitatea unor lucrări de mentenanță, precum și prin reducerile din bugetul apărării SUA.

NBC News subliniază că marina americană va fi astfel privată de un portavioan în Golful Persic pentru prima oară după 2007.

Unii experți americani și-au exprimat preocuparea față de rechemarea portavionului într-un moment în care Rusia își întărește prezența în Orientul Mijlociu. Astfel, viceamiralul în rezervă Peter Daly a declarat canalului NBC că absența navei USS Theodore Roosevelt în regiune va fi luată în calcul de Moscova.

[citeste si]

Rusia rămâne o carte necunoscută în regiune, iar lipsa unui portavion american se observă, a opinat Daly, care este și director executiv al Institutului Naval din SUA. "Cel mai important lucru este că ai nevoie de un portavion în zonă când nu știi ce se va întâmpla mai departe", a adăugat el.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Comitetul forțelor armate al Senatului american, amiralul John Richardson a estimat la rândul său că retragerea navei afectează serios capacitatea de reacție a SUA în regiune.

Cu puțin timp înainte, presa relatase că SUA au luat decizia de a renunța la programul de antrenament al opozanților sirieni moderați.

Portavionul a părăsit zona oficial duminică, în jurul orei 23,00, măsura fiind temporară, precizează canalul de știri american.

Absența unei prezențe americane în Golful Persic are loc o dată cu escaladarea acțiunilor Rusiei în regiune prin atacuri aeriene săptămâna trecută împotriva unor obiective în Siria. Oficialii ruși afirmă că bombardamentele sunt îndreptate împotriva ISIS, dar SUA și aliații lor afirmă că țintele lovite aparțin combatanților rebeli care se opun regimului președintelui Bashar al-Assad, aliat al Rusiei.

O astfel de prezență a fost deosebit de importantă în timpul războaielor din Irak și Afganistan, când Marina americană a avut chiar două portavioane care operau în regiune. Avioanele de luptă pot acționa în zone de război la distanță și au efectul unei demonstrații de forță asupra Iranului și a altor națiuni în perioade tensionate.

USS Theodore Roosevelt — un portavion masiv, cu propulsie nucleară — a avut un rol central în lupta demarată de SUA împotriva ISIS în Irak și Siria în în luna august 2014, când coaliția condusă de Washington a început să bombardeze pozițiile extremiștilor islamiști. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel