SUA, atac dur la adresa Ungariei și a politicii premierului Viktor Orban

Statele Unite au criticat, vineri,  în termeni  duri evoluția "dezamăgitoare" a Ungariei, poziție ce confirmă o deteriorare a relațiilor dintre Washington și Budapesta în urma numeroaselor decizii controversate luate de executivul condus de Viktor Orban, transmite AFP.

"Evoluțiile sunt dezamăgitoare (...) și ca aliați suntem preocupați să vedem cu ce viteză aceste evoluții se dezvoltă", a declarat la o conferință de presă desfășurată la Budapesta însărcinatul cu afaceri al SUA, Andre Goodfriend, diplomatul care conduce ambasada americană în lipsa ambasadorului.

După ce a amintit că Ungaria a fost una dintre țările est-europene care au reușit să realizeze cu succes cea mai rapidă tranziție democratică după căderea comunismului în anul 1989, diplomatul american a precizat că preocuparea manifestată în prezent la Washington este generată în prezent de evoluții precum "chimbarea climatului politic, slăbirea statului de drept, atacurile la adresa societății civile sau lipsa de transparență".

Citește și: George Soros: UE riscă să dispară. Orban și Le Pen sunt pericole

Remarcile acestuia survin la o săptămână după ce Washingtonul a anunțat că șase înalți responsabili ungari, suspectați de fapte de corupție, au fost declarați indezirabili pe teritoriul american. Nu au fost comunicate numele lor, dar unele publicații au relatat că unul dintre ei ar fi șeful fiscului ungar.

Premierul conservator Viktor Orban, care a obținut în luna aprilie un nou mandat după ce a câștigat detașat alegerile legislative, a provocat numeroase critici în UE și SUA prin promovarea unor reforme ce au restrâns libertatea justiției, presei și a societății civile, iar pe plan economic executivul său a luat decizii criticate sever de Comisia Europeană, precum impozitarea suplimentară a sectorului financiar-bancar și a companiilor străine din sectorul energetic, naționalizarea fondurilor de pensii și sporirea controlului guvernamental asupra Băncii Centrale.

Citește și: Conflictul SUA-Ungaria: Scântei între Nuland și ministrul maghiar de Externe, la Washington: Un lucru nu acceptăm

De altfel, Orban a declarat deschis că dorește să renunțe la democrația liberală în favoarea unui "stat iliberal", referindu-se la modelul promovat în Rusia și China. De asemenea, Ungaria a criticat sancțiunile adoptate de statele occidentale împotriva Rusiei ca urmare a acțiunilor destabilizatoare ale acesteia din urmă în Ucraina. (Sursa: Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel