Studiu surprinzător: în ce profesie întâlnim cei mai mulți psihopați. Vezi ce tip de slujbă ți se potrivește

Psihopatia este definită drept o afectare a psihicului caracterizată prin toleranță față de comportamentele  antisociale, empatia redusă, lipsa compasiunii, îndrăzneala exagerată și dezinhibiția față de norme.  În realitate, fieacare individ are, în proporții diferite, unele din aceste ”calități”. Când se depășește un anumit nivel vorbim despre o boală, când ele se încadrează în anumite limite, despre trăsături de caracter.

Revista Time a publicat sâmbătăt un studiu care măsoară incidența psihopatiilor raportată la diferite profesii. A fost alcătuit un top al job-urilor unde psihopatiile se întâlnesc mai des. Surprinzător, pe primul loc se situează managerii. Profesia de director executiv într-o companie este cel mai adesea asociată cu psihopatiile.

Evident, nu se poate afirma că șefii marilor firme ar fi personaje excentrice sau criminale, care își fugăresc salariații cu toporul. Totuși, calitățile solicitate  unui manager executiv sunt chiar cele care predispun la psihopatie. Atenuarea emoțiilor, și în particular capacitatea de a ignora frica, toleranța la stres, lipsa de empatie, incapacitatea de auto-învinovățire, superficialitatea în relații, caracterul manipulator, impulsivitatea, ignorarea normelor contribuie la succesul unui director, dar când depășesc un anumit nivel devin trăsături ale unei personalități psihopatologice.    

Top 10 profesii cu cei mai mulți psihopați

Aceste profesii implică abilitatea de a stabili obiective precise și de a lua decizii dure, care îi pot afecta pe ceilalți și nu trebuie influențate de sentimente. Cum ar fi concedierea unor salariați, pentru a salva firma și posturile celorlalți.  Psihopații pot să reziste mai bine în astfel de roluri și sunt atrași de puterea oferită de acestea. Poate părea paradoxal că bucătarii intră în topul psihopatiilor, dar acesta se referă la bucătarii șefi, la cei care iau decizii și conduc operațiunile în marile restaurante, nu la concurenții de la Masterchef.

  1. CEO
  2. Om de radio sau televiziune
  3. Avocat
  4. Specialist în vânzări
  5. Chirurg
  6. Jurnalist
  7. Ofițer de poliție
  8. Cleric
  9. Șef
  10. Politician, administrație publică.

Top 10 profesii cu cei mai puțini psihopați

La polul opus se află profesiile care presupun multă interacțiune cu oamenii, dar care nu oferă putere de decizie. Psihopații nu vor fi atrași de o slujbă în care nu îi controlează pe ceilalți sau nu vor excela în domenii unde empatia și interacțiunea sunt importante.

  1. Îngrijitor personal
  2. Soră medicală, asistentă
  3. Psihoterapeut
  4. Artizanat, artist plastic
  5. Cosmetician, frizer, stilist
  6. Voluntar/angajat în organizații de caritate
  7. Profesor
  8. Artist, actor
  9. Medic (dar nu chirurg)
  10. Contabil

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel