Studiu de impact ASE: KMG International, contribuabil major al economiei României

Grupul KazMunaiGas Internaţional (noua denumire a Rompetrol), unul dintre cei mai mari angajatori din România menținând în mod direct 4.772 de locuri de muncă, contribuie cu 3% la bugetul de stat, realizând investiții de 1,6 miliarde de dolari în perioada 2007-2015. De asemenea, asigură 44,6% din capacitatea de rafinare a țării, contribuind astfel la securitatea energetică a României,  reiese dintr-un studiu realizat în perioada iulie-septembrie 2016 de Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) la solicitarea companiei. "Studiul este unic, fiind și pentru prima dată când o instituție academică întreprinde o astfel de analiză asupra impactului direct, indirect și indus pe care un jucător economic îl are la creșterea economică și bunăstarea țării", susține Dr. Bogdan Negrea, profesor și cercetător al ASE.

Oficialii grupului KMGI au dorit să știe mai mult despre "amprenta" pe care această companie o lasă în cadrul economiei naționale și în cadrul societății românești. Studiul realizat, folosind analiza Leontief, s-a dorit o referință la securitatea energetică oferită de grup, la impacul economic pe care îl are această afacere în România, dar s-a dorit să se vadă și efectul activității companiei asupra comunității.

„KazMunayGas - compania naţională de petrol din Kazahstan - a luat decizia strategică de a intra în 2007 pe piaţa europeană prin Romania atunci când a achiziţionat fostul Grup Rompetrol. Pe lângă investiţiile străine menite să crească capacitatea de procesare a rafinăriei Petromidia şi să sporească competitivitatea companiei prin oferirea de produse de calitate superioară la standarde internaţionale, acţionarul KMGI oferă României o alternativă la petrolul rusesc furnizând un flux constant de petrol din perimetrul Tengiz, contribuind astfel şi la securitatea energetică a regiunii. Acesta este un aspect important dacă luăm în considerare faptul că România mai are doar trei rafinării producătoare de carburanţi, faţă de 11 în 1990. În acel moment, capacitatea totală de rafinare a ţării era de 32 milioane tone pe an, faţă de doar 11 milioane tone/ an în 2016", a declarat Azamat Zhangulov, Vice-preşedinte senior al KMG International, citează comunicatul companiei. 

"Indicatorii financiari şi operaţionali au relevanţă pentru specialişti, dar prin analiza Leontief putem vedea valoarea adăugată adusă de companie pentru întreaga societate. De exemplu, cu taxele plătite de KMG International la bugetul de stat în perioada 2013-2015 (5,1 miliarde de dolari) s-ar fi putut construi 16.466 de grădiniţe, 10.466 de şcoli sau 48 de spitale, în timp ce pentru fiecare loc de muncă creat, grupul generează indirect alte 2,25 locuri de muncă în economie", a spus, la rândul său, Dr. Bogdan Negrea.

Studiul realizat de ASE subliniază contribuția KMG International la securitatea energetică a României în contextul piețelor europene a energiei și petrolului.

"Capacitatea de rafinare a KMGI, prin Petromidia și Vega, reprezintă 44,6% din capacitatea totală de procesare a României. Mai mult, KMGI poate acoperi 70% din cererea internă actuală pentru motorină și benzină prin aprovizionarea cu țiței din Kazahstan și prelucrarea acestuia în rafinăria sa, Petromidia.  (...) Importurile KMGI din Kazahstan acoperă aproximativ 40% din aportul de rafinare din România. KMGI are o contribuție semnificativă la asigurarea diversității surselor pentru aprovizionarea cu țiței și, prin urmare, contribuie la reducerea gradului de risc al României în eventualitatea unei întreruperi cu energie. (....) Fiind una dintre cele mai mari companii petroliere din România, KMGI asigură a doua cea mai mare rezervă de produse petroliere și țiței", se precizează în studiu.

KMGI, al treilea cel mai mare contribuabil din România

Cât privește contribuția KMGI la economia României, pentru perioada analizată, aceasta este una semnificativă: "KMGI este al treilea cel mai mare contribuabil din România. Contribuția sa la bugetul de stat în perioada 2013-2015, se situează între 2,5% și 3% din totalul veniturilor guvernamentale".

Potrivit profesorilor de la ASE, "în perioada 2013-2015, activitățile și investițiile KMGI în România au reprezentat între 1% și 1,2% din Produsul Intern Brut (PIB) al României. Contribuția KMGI la PIB include Valoarea Adăugată Brută (VAB) directă, indirectă și indusă, precum și impozitarea indirectă a producției. Nivelul investițiilor străine directe realizate de KMGI prin participare la capital și credite plasate în entitățile sale din România în perioada 2007-2011, depășește 1,6 miliarde de dolari".

De asemenea, potrivit studiului de impact, grupul contribuie şi la echilibrarea balanţei comerciale a României, dat fiind că valoarea exporturilor de produse petrochimce şi rafinate reprezintă mai mult de 4% din valoarea totală a exporturilor industriei prelucrătoare din România.

KMGI, unul dintre cei mai mari angajatori din România

Cercetătorii de la ASE au analizat și impactul KMGI asupra pieței muncii din România. 

"KMGI este unul dintre cei mai mari angajatori din România menținând în mod direct 4.772 de locuri de muncă. Pentru fiecare loc de muncă creat în cadrul KMGI, sunt create 2,25 locuri de muncă suplimentare în cadrul economiei".

Astfel, activitatea companiei susţine în mod direct, indirect şi indus, peste 15.500 de locuri de muncă. 

KMGI, sprijin pentru comunități

Prin programe comunitare derulate la nivel național, sponsorizări de proiecte și inițiative ale angajaților, KMGI a investit în ultimii șapte ani peste milioane de dolari în proiecte de sănătate, protecția mediului, cultură, educație și leadership.

Despre KazMunayGas Internațional

Deținut de compania KazMunayGas din Kazahstan, grupul KMG International desfășoară operațiuni semnificative în sectoarele de rafinare și petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale pe 11 piețe principale. În România, Grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de rafinare de 5 milioane tone pe an, rafinăria Vega Ploiești - cel mai vechi combinat petrochimic, lansat în 1905 – dar și o rețea de distribuție a carburanților cu peste 716 puncte de vânzare, 10 depozite, 230 stații GPL și 9.000 de stații de butelii.

Valoarea totală a investițiilor realizate în proiectul european al KazMunayGas International se ridică la 4 miliarde de dolari (incluzând prețul de achiziție), în vreme ce nivelul contribuțiilor la bugetul de stat al României s-au ridicat la peste 12 miliarde de dolari în perioada 2007-2015.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel