Studiu BNR: VEȘTI BUNE pentru firmele de stat

BNR face o prognoză optimistă pentru firmele de stat. 

Un studiu realizat de BNR arată că ”importanţa în economie a firmelor de stat s-a redus semnificativ în ultimele decenii, ajungând la valori apropiate mediei europene. Foarte posibil, viitorul va readuce rolul acestor firme pe un curs ascendent. Numărul întreprinderilor cu capital majoritar de stat a ajuns la circa 1.100 de companii în anul 2015 (în scădere de aproape 6 ori faţă de maximul perioadei înregistrat în anul 1995, când existau 6.718 firme de stat active), iar contribuţia la valoarea adăugată generată de ansamblul companiilor nefinanciare a fost de 7,6% (în decembrie 2015)”.

Perspectivele privind rolul firmelor de stat în economia României sunt cel mai probabil de creştere, în linie cu ceea ce se manifestă şi în alte ţări europene.

”Este şi consecinţa efectelor negative generate de criza financiară şi de globalizare, consecinţe care au reclamat mai mult protecţionism din partea statului faţă de proprii cetăţeni. (...) O majorare a rolului firmelor de stat în sectoarele aflate în strânsă legătură cu oferirea de bunuri şi servicii publice nu va avea efecte negative asupra viitorului economiei româneşti, atâta timp cât guvernanţa corporatistă a acestor întreprinderi se va ameliora. Concluzia (valabilă şi pentru firmele private) se bazează pe două argumente”, menţionează studiul BNR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel