Strelkov, omul care "a pornit războiul din Ucraina": Putin e captiv. S-a oprit la Crimeea din cauza oligarhilor

Strelkov
Strelkov

Fostul comandant al separatiștilor din Estul Ucrainei, Igor Girkin, zis Strelkov, spune că președintele rus Vladimir Putin a devenit un "ostatic" al conflictului din Ucraina deoarece a fost prea reticent și nu a anexat regiunile Donețk și Luhansk după modelul Crimeea.

Dacă Putin ar fi trimis trupe în Luhansk și Donețk pentru a susține insurgenții, precum a făcut în Crimeea, toată "Novorossiya" ar fi acum reunită sub țara-mamă, a declarat Strelkov într-un interviu acordat Bloomberg.

Însă președintele Rusiei nu a înțeles că deja violase linia roșie a Vestului și, influențat de "birocrați și oligarhi", a decis să se rezume la Crimeea, spune Strelkov. "Acum avem un război care va continua să crească, indiferent dacă Rusia își dorește asta sau nu".

În vârstă de 44 de ani, Strelkov este un istoric și monarhist care s-a retras din Serviciul Federal de Securitate (FSB) în 2013 cu gradul de colonel, după ce a luptat în Bosnia, Transnistria și Cecenia. Guvernul Ucrainei l-a etichetat drept terorist, iar Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii i-au interzis intrarea pe teritoriul lor.

Culise: Putin i-a propus lui Merkel "pacea cecenă" în Ucraina

Strelkov, care s-a retras din funcția de ministru al Apărării al așa-zisei Republici Populare a Donețkului imediat după doborârea avionului Malaysia Airlines, spune că rebelii nu au avut nicio implicare în incident.

El mai arată că "Ucraina a folosit cele patru luni trecute de la semnarea acordului de la Minsk pentru a-și augmenta armata și a rezolva problema cu forța". În prezent e imposibilă înlăturarea totală a forțeor guvernamentale din Donețk, a adăugat fostul lider al insurgenților.

Strelkov susține că nu știe să existe vreun plan al Kremlinului de rezolvare a crizei ucrainene. "E ca în gluma aia despre o fată de liceu însărcinată care crede că fetusul se va dizolva", a spus el. "Poate Moscova pariază pe dezintegrarea Ucrainei, dar asta nu se va întâmpla curând".

Pentru Vladimir Putin, miza crizei ucrainene este de totul sau nimic. "Războiul în care (Putin) a intrat, indiferent dacă vrea sau nu, va aduce fie distrugerea Rusiei fie resurecția elitei noastre naționale", a mai spus Strelkov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel