STENOGRAME: ADRIAN DUICU făcea trafic de influenţă în biroul lui Victor Ponta

Pentru a treia oară, magistrații de la Curtea Supremă şi Curtea de Apel au confirmat că ADRIAN DUICU a făcut trafic de influenţă în biroul lui Victor Ponta din Palatul Victoria. Informaţia apare în motivarea prin care mandatul de arestare preventivă a lui ADRIAN DUICU a fost prelungit pe data de 28 mai la Curtea de Apel Bucureşti.

ADRIAN DUICU. În referat, anchetatorii au susţinut faptul că, pe 13 iunie 2013, Duicu s-a aflat în Palatul Victoria unde şi-a traficat influenţa pentru şeful poliţiei judeţene Mehedinţi, Constantin Ponea, care l-ar fi ajutat să câştige procesul cu ANI pe incompatibilitate.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, în 16 iunie  cererea lui ADRIAN DUICU de a fi cercetat în libertate. Anterior, pe 28 mai, tot Curtea de Apel Bucureşti a dispus prelungirea arestării preventive a lui Duicu, măsura fiind confirmată şi de către Curtea Supremă.

ADRIAN DUICU. Dosarul Duicu pe scurt. Din informaţiile prezentate până acum de procurori reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. Potrivit DNA, în centrul reţelei se plasează el şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale.

Procurorii DNA susţin că ADRIAN DUICU a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu ar fi cerut ca şeful IPJ din judeţ, Constantin Ponea, să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Citește și: DNA confirmă: Cabinetul lui Ponta, locul unde Duicu făcea trafic de influență

Curtea de Apel Bucureşti a dispus pe 28 aprilie şi 28 mai ca ADRIAN DUICU să fie menţinut în stare de arest preventiv pentru câte 30 de zile consecutiv. Prelungirea arestării preventive a fost solicitată de către procurorii DNA.

Procurorii spun că traficul de influenţă exercitat de către Adrian Duicu asupra membrilor Guvernului a dat roade.

- „În perioada martie-iunie 2013, numitul DUICU IOAN-ADRIAN (preşedintele Consiliului judeţean Mehedinţi) a afirmat faţă de numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN (inspector şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Mehedinţi) faptul că are influenţă asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe de o parte, şi consilierii locali din cadrul Consiliului local al municipiului Orşova, pe de altă parte), influenţă care s-a dovedit a fi reală, cum se va arăta în cele ce urmează", se arată în referatul procurorilor DNA.

Citește și: Noi stenograme în cazul Duicu, din „Biroul Oval" de la Victoria

În motivarea instanţei pentru decizia din 28 mai se reţin următoarele: „Obţinerea acestor foloase a fost promisă (şi, în parte, realizată) de către DUICU IOAN-ADRIAN cu ajutorul influenţei pe care o avea asupra mai multor funcţionari publici (membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române), influenţă care s-a dovedit a fi reală".

Cei care nu plăteau erau trecuţi pe o listă neagră şi erau uneori supuşi unor presiuni. Judecătorii au constat în motivarea de pe 28 mai că însuşi Duicu superviza colectarea banilor. Iată ce spun judecătorii:

- Astfel, numitul DUICU IOAN-ADRIAN a dispus întocmirea unor liste cu persoanele cărora li s-a impus plata acestor „urări", listă pe care a dat-o numiţilor B A, R. D şi M L-A, aceştia ocupându-se efectiv de colectarea sumelor de bani. În măsura în care persoanele „de pe listă" refuzau să achite sumele de bani, numiţii B A, R. D şi M L-A făceau, explicit sau implicit, referire la autoritatea lui DUICU IOAN-ADRIAN ...

-  În această perioadă, DUICU IOAN-ADRIAN i-a contactat ritmic pe numiţii B A şi R. D, pentru a verifica nivelul încasărilor şi a se interesa care sunt persoanele care refuză să plătească.

Citește și: Ponta, despre Duicu: "Nu e nimic ilegal"

- La data de 19 decembrie 2013, B A i-a adus la cunoştinţă lui M S-L faptul că este trecut „pe lista neagră" şi că această listă „e de la împărăţie, de la Dumnezeu".

- Într-o altă convorbire telefonică, numitul DUICU IOAN-ADRIAN îl îndeamnă pe numitul B A: „nu faceţi altceva, duceţi-vă, omorâţi-i cu banii şi luaţi-vă banii". (sursa: motivarea instanţei)

Traficul de influenţă, din biroul lui Ponta

Pentru a doua oară, procurorii DNA susţin faptul că ADRIAN DUICU făcea trafic de influenţă din biroului premierului Victor Ponta. În noul referat prin care au cerut prelungirea arestării lui Adrian Duicu, procurorii arată că baronul de Mehedinţi a fost prezent în biroul premierului. Procurorii spun că pe 13 iunie Adrian Duicu a fost prezent în biroul premierului Victor Ponta, unde premierul l-a chemat pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă pentru a-i cere să-l menţină în funcţie pe Constantin Ponea la Mehedinţi şi apoi să-l promoveze adjunct în cadrul direcţiei de Ordine Publică din structura centrală. Premierul Ponta a negat acest episod spunând că este vorba de "o înscenare de presă"

Citește și: Duicu e lăudăros, la Ponta nu e autogară - Dragnea

Ce cuprinde referatul DNA, unde ADRIAN DUICU făcea trafic de influență din biroul premierului

- „La data de 13 iunie 2013, numitul DUICU IOAN-ADRIAN s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, transmiţându-i că la premier se află ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis lui PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe TOBĂ PETRE la Guvern.

- La solicitarea prim-ministrului, numitul TOBĂ PETRE s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul DUICU IOAN-ADRIAN, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul TOBĂ PETRE s-a arătat de acord.

- În împrejurările sus-descrise, numitul DUICU IOAN-ADRIAN, folosindu-se de autoritatea conferită de poziţia sa în cadrul Partidului Social Democrat, a obţinut folosul pe care i-l promisese numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN.

- Apoi, numitul DUICU IOAN-ADRIAN l-a sunat pe numitul PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN, comunicându-i rezultatul întâlnirii avute cu TOBĂ PETRE :„ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până te hotărăşti tu să pleci de-acolo şi i-am spus: nu pleacă acum de aicea...ştia subiectul de ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo...deci e absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult".

-  Aşadar, numitul DUICU IOAN-ADRIAN i-a transmis numitului PONEA CONSTANTIN ŞTEFAN că, în viitor, acesta va obţine şi folosul vizat pentru soţia acestuia, respectiv ocuparea unei funcţii de conducere în cadrul unei structuri de parchet din Bucureşti.

Capii Poliției, în dosarul lui ADRIAN DUICU

 Petre Tobă, şeful Poliţiei Române este amintit de DNA în referatul de arestare a lui ADRIAN DUICU. Are 50 de ani şi 24 de ani de activitate în poliţie. Este şef al Poliţiei Române din 2012. A mai condus Inspectoratul General al Polţiei Române în perioada 2009-2010. În dosarul Duicu, Tobă este nominalizat ca participant la întâlnirea de la Palatul Victoria unde Adrian Duicu i-a cerut să-l menţină pe Constantin Ponea la şefia IPJ Mehedinţi şi să-l promoveze ulterior în structura centrală a Poliţiei Române. În urmă cu aproape două săptămâni, Petre Tobă a fost audiat la DNA.

Citește și: Radu Stroe nu are cunoștință de vreo discuţie în care Ponta să facă trafic de influenţă

Petre Tobă devine, astfel, martorul cheie în acest dosar. Petre Tobă este cel care poate da greutate acuzaţiilor formulate de DNA. Potrivit referatului procurorilor, Petre Tobă este cel căruia Adrian Duicu i-ar fi cerut în mod direct "menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică".

Un alt nume menţionat în referatul procurorilor este cel al lui Doru Dumitrescu. În 2013, la momentul comiterii faptelor relatate în dosar, era adjunct al secretarului de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, şef al Departamentului de Ordine Publică în cadrul aceluiaşi minister. Acum este subsecretar de stat în cadrul MAI. Are 61 de ani şi o experienţă de 33 de ani în carul Poliţiei Române. Din 1976 până în 2005 a activat în cadrul IPJ Mehedinţi, adică fix în baronatul lui Adrian Duicu. (Sursa: gandul.info)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel