Sondaj. Politicianul preferat al ”decrețeilor” este...

Un sondaj IRES, publicat de revista Sinteza,  a stabilit profilul românilor născuți între 1960 și 1980. Numiți Generația X , în occident, sau decreței, în România, subiecții cu vârste între 35 și 55 de ani au răspuns întrebărilor unui sondaj efectuat prin metoda CATI, în februarie 2015.

Pentru 7 din 10 repondenți munca este mai importantă decât timpul liber, au arătat rezultatele publicate de Sinteza, în numărul din luna aprilie. De altfel, rata de ocupare a celor din generația X este cu 10 procente peste media națională, de 60%.

Conflict între generații: tinerii muncesc mai puțin și nu sunt patrioți

Două treimi dintre participanții la sondaj cred că există conflictul între generații. Raportat la generația părinților lor, aproape 50% dintre ”decreței” cred că au mai multe șanse de reușită, în vreme ce 40% spun că au mai puține șanse în viață. Proporția celor care se consideră mai puțin fericiți decât părinții lor este de 44%, în vreme ce doar 38% se evaluează ca fiind mai fericiți. De asemenea, 48% se consideră mai nefericiți decât copii lor, iar 38% mai fericiți decât aceștia.

Două treimi cdre că tinerii muncesc mai puțin și au un sentiment patriotic mai slab, dar 70% recunosc că tinerii sunt mai bine informați.

Petre Roman, un model pentru generația X

Trei sferturi dintre repondenți nu au un politician preferat. Dintre cei care au exprimat o preferință pentru un politician, 46% l-au ales pe Klaus Iohannis , Victor Ponta se află pe locul doi, cu 13 procente, iar Traian Băsescu pe locul trei, cu 10%. Bărbații din regiunea Moldovei declară într-o mai mare măsură că au un politician preferat.

Cei care au avut un model în copilărie sau adolescență menționează părinții (33%), apoi un profesor (9%), Petre Roman (4%), Nadia Comăneci sau Gică Hagi (2%).   

Abba și Bitman, în topul preferințelor muzicale. Dacia, top branduri

În topul preferințelor muzicale se află Dan Bitman (9,8%), Andra (7,6%) și Voltaj (7,4%), urmați de Irina Loghin, iris sau smiley. Dintre artiștii străini pe primul loc se situează ABBA, cu 5%, urmată de Julio Iglesias, Shakira, Celine Dion, Freddie Mercuy, Robbie Wiliams și Michael Jackson.

Sportivul preferat este Simona Halep (46%), Gică Hagi are 20% din preferințe, iar Nadia 7% din ”voturi”. Dacia, Farmec și Arctic, Salamul de Sibiu, Borsec și Napolact sunt mărcile românești preferate de Generația X.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel