Sondaj IRES: SCANDALUL BĂSESCU-BERCEA, consecințe importante în societate

Un sondaj publicat vineri de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie relevă că ultimele scandaluri legate de clanul Bercea Mondial și promovarea membrilor acestei familii la televiziuni deteriorează percepția relațiilor interetnice din România.

O concluzie principală a analizei arată că a crescut nivelul de intoleranță față de romi, dar și acceptarea unor proiecte de discriminare pozitivă sau a politicilor de asistență socială, scrie Agerpres.

Respondenții apreciază că discriminarea cu privire la romi se manifestă mai pregnant în spitale (44%) și locuri publice (43%), urmate de școală (37%) sau locul de muncă (31%).

"În toate aceste domenii, compasiunea și interpretarea unei situații de discriminare a scăzut față de studiul realizat de IRES pentru CNCD în 2013, scădere generată de impactul mediatizării scandalului Bercea Mondial. Acest scandal intens mediatizat deteriorează percepția privind discriminarea romilor, aproape jumătate dintre cei care considerau, în 2013, că romii sunt discriminați în Romania și-au schimbat această părere, o scădere drastică asociată cu creșterea intoleranței față de această etnie", arată studiul IRES.

De asemenea, indicatorii care măsoară percepția despre discriminare s-au modificat drastic față de anul trecut, iar acceptabilitatea romilor a scăzut în ultimele zile.

"În general, românii cred că discriminarea romilor în România are un nivel moderat. Dacă 43% dintre participanții la studiul IRES cred că romii sunt mult și foarte mult discriminați, 55% susțin că nivelul discriminării este unul mai degrabă redus", mai relevă analiza IRES.

Citește și: Mircea Băsescu - Bercea Mondial. Tehnica prin care se încearcă reabilitarea fratelui președintelui

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel