SONDAJ INSCOP despre Casa Regală: Câți români ar vota la REFERENDUM revenirea la MONARHIE

Ultimul sondaj INSCOP arată ce părere au românii despre Casa Regală, dar și câți ar vota, la un referendum, revenirea la monarhie. Consilierul Privat onorific al Familiei Regale a României, Ioan-Luca Vlad, a comentat sondajul. 

Sondajul publicat de INSCOP face o comparație între răspunsurile din luna mai a acestui an, 2014, și luna iulie a anului 2013. 

Diferența dintre cei care au o părere foarte bună acum despre Casa Regală și cei care o aveau în iulie 2013, este foarte mică, de doar 1%, în condițiile unei erori de plus-minus 3%. În schimb, 31% au o părere bună în luna mai 2014, în comparație cu 28% în luna iulie 2013. Procentul celor care erau indiferenți, adică nu aveau o părere nici bună, nici proastă a scăzut cu 5,7%. Numărul celor cu o părere proastă a crescut cu 4,6%.

În cazul unui referendum 47,3% ar vota împotriva monarhiei și 30,2% în favoarea ei. 22% sunt nehotărâții, care "nu știu, nu răspund". În iulie 2013, un procent de 33% erau nehotărâți. 

Consilierul Privat onorific al Familiei Regale a României, Ioan-Luca Vlad, scrie, pe blogul Casei Regale, că "s-a înregistrat o scădere importantă a persoanelor indecise în privinţa formei de guvernare, dar şi o creştere a celor care susţin fiecare dintre cele două forme – Monarhia şi republica. Probabil că punerea problemei, în mass-media, în şcoli şi în dezbaterea publică, privitor la organizarea României, cu ocazia proiectului de Constituţie pregătit anul trecut, dar şi a evenimentelor internaţionale ale altor Case Regale, s-a percutat într-o înţelegere mai clară a locului şi rolului Coroanei într-o monarhie constituţională, respectiv al preşedintelui într-o republică.

De asemenea, este foarte posibil ca publicul să fi acceptat ideea unui rol constituţional, dar fără statutul de putere în stat, al Coroanei, din perspectiva proiectului recunoaşterii sale constituţionale. Într-o astfel de formulă, cele două rezultate ale sondajului s-ar armoniza perfect, în sensul că românii au încredere în Familia Regală şi au o opinie foarte pozitivă despre aceasta, dorindu-şi în acelaşi timp republica, în cadrul căreia Coroana să aibă o recunoaştere constituţională, un rol apolitic, de păstrătoare a identităţii şi demnităţii naţionale". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel