SONDAJ IMUNITATE PARLAMENTARĂ. Scor strâns între două variante. Votează pro sau contra

Războiul dintre PSD și PNL s-a mutat în stradă. Aproximativ două sute de protestatari au ieșit, miercuri, în Capitală, la Piața Universității, pentru a-și manifesta dezacordul față de imunitatea parlamentară. Încercările de protest continuă. 

Nemulțumirile liberalilor și ale protestatarilor

Miercuri, Senatul nu a ridicat imunitatea lui Dan Șova, ceea ce a grăbit manifestul. Nu a fost cvorum, care să treacă cererea DNA pentru reținerea și arestarea lui Dan Șova. În această decizie, ar fi și o problemă constituțională, deja rezolvată la Camera Deputaților, dar nu și în Senat. PNL atacă la CCR procesul din Senat unde s-a stabilit că nu a fost cvorum pentru o hotărâre în cazul lui Dan Șova. Liberalii, în frunte cu Klaus Iohannis, susțin că vor vota pentru toate cererile DNA, pentru a nu fi un scut al presupușilor "corupți" în fața justiției. 

Scandalul dintre politicieni s-a mutat în stradă, unde câteva sute de protestatari susțin că "Milităm pentru menținerea imunității doar pentru declarații politice. Nu dorim folosirea ei ca paravan pentru infractori!". 

VEZI ȘI: PROTEST PIAȚA UNIVERSITĂȚII. Cine a organizat protestul și de ce

Ce scrie în Constituție

Articolul 72 din Constituția României, despre imunitatea parlamentară, prevede următoarele: 

"(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri". 

În PNL, decizia este de partid în ceea ce privește ridicarea de imunități, nu a parlamentarilor. Liberalii votează la vedere, deși votul este, în teorie, secret. PNL votează pentru ridicarea imunității, potrivit declarațiilor politice publice. Totodată, acuză PSD că apără corupții. Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a precizat, joi, că "este dreptul lor să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, la o cerere trebuie să dai un răspuns. Dacă nu ar putea să le respingă, atunci la ce s-ar mai cere". 

Votați în sondajul DCNEWS părerea dumneavoastră despre imunitatea parlamentară. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel