EXCLUSIV  SONDAJ: Adevărul despre SCHIMBAREA de pe scena politică

Cetățenii vor schimbare. Asta ne spun partidele în prag de alegeri. Potrivit ultimului sondaj, românii mai degrabă nu știu și nu răspund cu privire la reforma din partide, decât să numească un partid anume. Un deputat liberal, care nu se mai regăsește pe listele PNL, rămânând la nivelul de analist politic, crede că partidele privesc superficial această schimbare. Nu schimbă mecanisme, ci oamenii vechi cu alții noi. Totul, într-un sistem defect. 

Recent, CURS-AVANGARDE au realizat un sondaj la cererea psnews.ro pe 1500 de respondenți, realizat față-n față, cu o marjă de eroare de 2,5%. Potrivit rezultatului sondajului, PSD s-a reformat cel mai mult- 24%, urmat îndeaproape de PNL-21%. ALDE este pe locul 3, cu 10%, iar PMP pe patru cu 6%. 

(w670)

Deputatul PNL Vlad Nistor spunea, într-un interviu pentru DCNews, că politicienii ”în majoritate covârșitoare nu o înțeleg absolut deloc” schimbarea. ”Nici schimbarea pe care o așteaptă societatea și nici schimbarea profundă, de sistem, pe care președintele Iohannis o tot explică partidelor politice în numele electoratului”, a completat Vlad Nistor. Liberalul subliniază că de vină sunt conducerile partidelor politice: ”Ineficacitatea și deficitul de democrație din parlament își au originea în lipsa de democrație din interiorul partidelor politice”.

[citeste si]

”Am ajuns – dar, de fapt, toate informațiile ne arată că acest lucru este valabil și la PSD – ca deciziile propuse de șeful partidului să fie adoptate cu unanimitate de voturi. Unanimitățile acestea nu sunt niciodată un semn bun pentru democrație” a continuat Vlad Nistor.

Schimbarea, tratată superficial: Schimbăm doar oamenii cu alții noi

Deputatul PNL crede că ”schimbarea este clar că ea nu este înțeleasă în conținutul său ci este tratată superficial. Practic ideea de schimbare se limitează în cazul PNL-ului, de pildă, la simpla apariție a unor personaje noi, fără o logică anume. Operațiunea de desemnare a candidaților – cu câteva excepții notabile – ilustrează exact această mentalitate. Chiar și după ce au fost anunțate criterii și standarde, chiar și după ce s-a făcut o tentativă de consultare a cetățenilor prin sondaje de opinie, în final toate acestea au fost lăsate de-o parte. Discuția despre schimbare a devenit în multe cazuri nimic mai mult decât o ocazie pentru promovarea unor apropiați sub pretextul noutății. Dar nu este suficient să ai oameni noi într-un sistem defect pentru ca să produci reformă. Asta-i mimare a reformei, nu produce reformă ci duce direct la discreditarea ideii.”

Răspundeți în sondajul DCNews care este părerea dumneavoastră: Credeți că partidele au înțeles sau nu schimbarea? 

*Notă: Dacă sunteți pe mobil și doriți să votați alegeți din stânga sus, acolo unde sunt trei linii, ”Vezi versiunea desktop a site-ului DCNews.ro”, și reveniți în știre pentru a bifa opțiunea dumneavoastră. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel