SNOWDEN, în cinematografe: Zero șanse pentru Edward Snowden pe mandatul Trump

Oliver Stone, regizorul filmului Snowden, lungmetraj care rulează chiar acum în cinematografele românești, a fost întrebat înainte de alegerile din SUA ce șanse sunt ca Edward Snowden să se poată întoarce la un moment dat acasă. Răspunsul a fost: ”Cu Hillary Clinton președinte, mă tem că nici una!”.

Zilele trecute, noul presedinte al SUA, Donald Trump, si-a anuntat propunerile pentru cateva pozitii cheie in stat, printre care si pe viitorul director al CIA. Din nefericire pentru Edward Snowden, Michael Pompeo, cel care va ocupa aceasta functie pe mandatul Trump, s-a pronuntat inca din 2013 pentru condamnarea la moarte a lui Edward Snowden: „Ar trebui adus din Rusia si judecat. Cred ca raspunsul potrivit ar fi pedeapsa cu moartea. Din cauza informatiilor pe care el le-a furat si pus la dispozitie unei puteri straine, Snowden a pus viata unor militari, prieteni de-ai mei si de-ai vostri, in mare pericol”.

Angela Merkel, interceptata de NSA

Filmul Snowden (2016) spune povestea adevarata a fostului agent CIA si NSA Edward Snowden, tanarul patriot provenit dintr-o familie in care toata lumea lucra pentru guvern si care in noua ani a devenit inamicul public numarul 1 al SUA. Actualmente refugiat la Moscova. 

Se crede ca, la plecarea din NSA, Snowden a luat cu el circa 1,7 milioane de documente in format digital. Documente care atesta faptul ca serviciul monitoriza atat convorbirile telefonice, cat si email-urile si conversatiile via internet ale sute de milioane de cetateni americani. Si nu numai. Spre exemplu, atunci s-a aflat ca NSA intercepta chiar si telefonul cancelarului german Angela Merkel, plus pe predecesorii ei: Gerhard Schroeder si Helmut Kohl.

De ce nu am văzut Snowden la Cannes 2016

Initial, Snowden a fost invitat sa participe la Cannes 2016. Directorul Festivalului, Thierry Fremaux, l-a vazut si l-a laudat, numindu-l: „Un film foarte bun. Il completeaza magistral pe Citizenfour*. Te ajuta sa intelegi o multime de lucruri”. Ulterior, Fremaux a revenit explicand ca producatorii tintesc Oscar-urile, asa ca o premiera la Cannes ar fi incurcat putin lucrurile in ceea ce priveste timing-ul.

Snowden a avut premiera internationala in sepembrie, la Festivalul International de Film de la Toronto, iar premiera europeana la Festivalul de la San Sebastian.

Citizenfour este un documentar lansat in 2014 si care a luat premiul Oscar. A fost realizat de cineastul Laura Poitras si ziaristul Glenn Greenwald (The Guardian), unele din putinele persoane contactate initial anonim de catre agentul Edward Snowden, inainte de a parasi SUA. In filmul lui Oliver Stone apare si acest amanunt, in rolul Laurei Poitras joaca actrita Melissa Leo, iar in rolul ziaristului american, Zachary Quinto. Edward Snowden insusi apare intr-o inregistrare originala, chiar la finalul filmului Snowden.

Oliver Stone a tinut totusi o proiectie privata in SUA, la Sun Valley, statul Idaho, in casa memoriala a lui Ernest Hemingway. Au fost circa 20 de invitati, printre care si actrita Melissa Leo, care au fost pus sa semneze declaratii non-disclosure (in care se obliga sa nu divulge nimic despre film). Dupa proiectie, unul dintre invitati a spus doar atat: „Cu acest film, Oliver Stone a reusit sa redea intreaga poveste a acestui pusti (Edward Snowden, n. red.), astfel ca ajungi sa-l placi foarte mult”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel