Urmărește emisiunea live


Simptome leucemie. Factori de risc în cancerul sângelui

Leucemia este o boală extrem de gravă, fiind un cancer al celulelor sângelui. Acestea sunt produse în măduva osoasă, ceea ce înseamnă că sunt prezente în majoritatea oaselor.

Numărul leucocitelor crește peste măsură și din cauza aceasta ele își îndeplinesc funcțiile haotic, incorect.

Aceste celule anormale ajung, cu timpul, să le înlocuiască pe cele de alte tipuri, precum hematiile și trombocitele, astfel încât sângele nu își mai poate îndeplini toate funcțiile. În acest fel, bolnavii de leucemie sunt foarte sensibili la lovituri, apărând foarte ușor echimoze la nivelul pielii. De asemenea, rănile se cicatrizează mult mai greu.

În plus, apare o stare frecventă, din ce în ce mai accentuată de oboseală. Iată care sunt cele mai frecvente simptome ale leucemiei:

-infecții frecvente, apărute în mod neobișnuit, fără un motiv aparent;
-febră și transpiații pe timp de noapte;
-dureri de cap puternice și persistente;
-abdomenul crește în dimensiune fără ca pacientul să se îngrașe în alte zone ale corpului;
-apariția de vânătăi tot mai dese pe corp și probleme cu gingiile (echimoze);
-scăderea poftei de mâncare și a greutății corporale;


De cele mai multe ori, celulele albe numeroase se adună la nivelul nodulilor limfatici, al splinei și al ficatului, acest aspect îngreunând lupta organismului cu diferite infecții.

Exista patru tipuri principale de leucemie, acestea clasificându-se la rândul lor în stadii de dezvoltare: leucemia limfoblastică, leucemia mieloida acută, cea limfoida cronică și cea mieloidă cronică.

La persoanele care suferă de forme cronice de leucemie, simptomele se văd pe parcurs și evoluția este lentă, în timp ce leucemia acută are simptome imediate și evoluția poate fi dramatic de rapidă.

Citește și: Ridichi, beneficii. Combat CANCERUL și RETENȚIA APEI în organism și protejează RINICHII și FICATUL



Factori de risc în leucemie

Ca în multe alte forme de cancer, cauzele leucemiei nu sunt încă elucidate decât parțial, cunoscându-se mai mult câțiva factori de risc. Aceștia sunt:


1. Fumatul, îndeosebi cel excesiv. 20% din persoanele bolnave de leucemie sunt fumătoare sau folosesc alte produse care conțin tabac;
2. Expunerea la radiații (cele rezultate în urma exploziilor nucleare) sau substanțe chimice periculoase pe durate mari de timp (cum ar fi benzenul sau formaldehida);
3. Tratamente de chimioterapie, utilizate pentru a combate altă formă de cancer;
4. Boli genetice, precum sindromul Down;
5. Infecția cu virusul HIV;
6. Alte boli de sânge preexistente.

Rata de supraviețuire diferă în functie de gravitatea formei, procentajul fiind însă destul de înfricoșător, în sensul în care mulți oameni nu reușesc să se lupte cu afecțiunea. În plus, pacienții trebuie să își dorească să traiască minim 5 ani de la descoperirea ei, apoi nemaifiind nimic garantat.

În cazul leucemiei mieloide acute, rata de supraviețuire este de 20% (cea mai mică), în cazul leucemiei limfoblastice acute este de 65%, pentru cea limfoida cronica este de 73% (cea mai mare) și pentru cea mieloidă acută este între 31 și 57%, în funcție de posibilitatea de transplant de măduvă osoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel