Simona Halep, lecția pe care nu a învățat-o de la marele Roger Federer: Când rațiunea calcă fair-play-ul în picioare

Americanii au acuzat-o pe Simona Halep de blat în meciul cu Ana Ivanovic încă înainte de începutul partidei de vineri. Jurnaliștii de peste Ocean au speculat că românca va pierde în două seturi cu sârboaica, pentru a o elimina din competiție pe Serena Williams. De asemenea, voci importante din presa autohtonă au îndemnat-o pe sportiva noastră să tragă tare cu Ivanovic și să nu se gândească la calcule considerate nedemne de un asemenea nivel. Istoria oferă însă destule precedente în care fair-play-ul a fost călcat în picioare și chiar românii au avut de suferit.

Vezi și: Americanii pun presiune pe Simona Halep și o acuză de BLAT

Simona Halep a pierdut finala de la Turneul Campioanelor 2014, în fața liderului mondial, Serena Williams, scor 6-3, 6-0. Românca o învinsese pe americancă miercuri, în Grupa Roșie de la Singapore, scor 6-0, 6-2, și a avut chiar șansa să o trimită acasă după faza grupelor pe ocupanta locului 1 WTA.

Dacă vineri ar fi pierdut în două seturi cu Ana Ivanovic, românca ar fi mers de mână cu sârboaica în semifinalele de la Singapore, iar Serena Williams ar fi fost eliminată. Cu primul loc al grupei asigurat, sportiva noastră a luptat din greu pentru a câștiga un set cu sârboaica și a calificat liderul mondial în careul de ași al competiției.

Simona Halep și-a atras atunci laude din partea presei internaționale pentru fair-play-ul de care a dat dovadă, dar au fost și voci care au susținut că ar fi fost mai bine pentru ea dacă ar fi scăpat de liderul mondial.

Citește și: Simona Halep a încheiat colaborarea cu antrenorul Wim Fissette

Iată cum au procedat alți sportivi în cazuri asemănătoare cu cel al Simonei Halep din meciul cu Ana Ivanovic:

Precedente chiar la Turneul Campionilor

Pentru sportiva noastră nu ar fi fost demn să se gândească la astfel de calcule, au spus mulți jurnaliști, însă chiar la Turneul Campionilor au existat situații în care "scopul a scuzat mijloacele".

În 1981, Ivan Lendl a lăsat-o mai moale cu Jimmy Connors în grupe, ca să nu dea peste Bjorn Borg în semfinale.

Connors l-a numit atunci pe Lendl "găină", dar planul cehului a ieşit ca la carte: Connors a pierdut în semifinale la Bjorg, iar Lendl s-a impus în semifinale. Cehul a fost învins de Borg în ultimul act, dar a câştigat premiul acordat finalistului, în loc să părăsească turneul încă din semifinale.

"Nedemnul" Federer! Învins în grupă pentru eliminarea lui Murray

De asemenea, în 2009, tot la Turneul Campionilor, în grupa din care făceau parte Juan Martin Del Potro, Roger Federer, Fernando Verdasco şi Andy Murray, semifinaliștii au fost decişi la ultimul meci, cel dintre Federer şi Del Potro.

Coincidență sau nu, argentinianul s-a impus fix cu scorul de care avea nevoie pentru a merge în semifinale, 6-4, 6-7, 7-6. În urma acestui rezultat, Andy Murray a fost eliminat din competiție pentru că a câştigat (ATENȚIE!) cu un game mai puțin decât Del Potro.

Coincidență sau nu, cu un an înainte, Murray îl eliminase pe Federer de la Turneul Campionilor, învingându-l în ultimul meci al grupei.

Citește și: Ademenită de presă! Greșeala care a costat-o pe Simona Halep trofeul de la Singapore

Oltchim, scoasă de Gyor din Liga Campionilor 

În ediţia 2007-2008 a Ligii Campionilor, campioana Ungariei, ETO Gyor, juca în penultima etapă contra rusoaicelor de la Lada Togliatti.

Calificate deja, unguroaicele nu mai erau interesate de meci, dar aveau de ales cine va merge alături de ele mai departe: Oltchim sau Lada Togliatti? Ca să se califice Oltchim, Gyor ar fi trebui să învingă sau să facă egal cu rusoaicele. Unguroaicele au pierdut însă, scor 33-34, iar în semifinale a ajuns Lada, în vreme ce Oltchim a fost eliminată din competiție.

"A fost un blat ordinar pentru a ne elimina. Noi stăteam în meciurile directe mai bine şi cu Gyor, şi cu Lada Togliatti, dar asta nu a fost suficient", declara atunci antrenorul Oltchimului, Gheorghe Tadici, conform gsp.ro.

De ce ne-am bucurat la Cupa Campionilor câștigată în '86?

În final, o singură problemă: Ar mai fi câștigat Steaua Cupa Campionilor în 1986 dacă nu beneficia de embargoul pentru echipele din Anglia, care jucaseră ultimele nouă finale și câștigaseră opt dintre ele? Atunci a fost demn ce s-a întâmplat? De ce ne-am mai bucurat atunci dacă am beneficiat de "masa verde"?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel