Sfidare fără precedent a Ungariei la adresa SUA

Foto: origo.hu
Foto: origo.hu

Relațiile Budapestei cu Washingtonul nu reușesc să depășească panta descendentă pe care au intrat după ce americanii le-au ridicat vizele mai multor oficiali maghiari. Guvernul Ungariei cere Executivului SUA să ridice imunitatea diplomatică a însărcinatului cu afaceri, Andre Goodfriend, pentru ca americanul să dovedească în instanță acuzațiile de corupție aduse oficialilor unguri.

Ministrul ungur de Externe, Peter Szijjarto, a declarat  că însărcinatul american cu afaceri poate proba acuzațiile de corupție în fața unei instanțe maghiare. Deși în baza acordului internațional din 1961 diplomații au imunitate în țările gazdă, guvernul le poate ridica imunitatea în anumite cazuri. Șeful diplomației maghiare a insistat că dacă un diplomat maghiar "ar lansa deschis acuzații serioase împotriva unui oficial guvernamental din țara gazdă", el ar "încuraja" renunțarea la imunitate și probarea acuzațiilor în fața unei instanțe a țării respective, conform hungarytoday.hu.

Declarațiile lui Szijjarto galvanizează o poziție a guvernului maghiar exprimată ferm cu o zi în urmă chiar de premierul Viktor Orban. El i-a cerut lui Goodfriend "să nu se ascundă în spatele imunității diplomatice". 

Prim-ministrul i-a oferit două variante șefei Fiscului maghiar, Ildiko Vida, inclusă pe "lista neagră" a SUA: să-l dea în judecată pe Goodfriend pentru defăimăre sau, dacă nu inițiază un astfel de demers, să demisioneze din funcție.

Criză diplomatică în relațiile SUA-Ungaria

În replică, Andre Goodfriend, care apelează adesea la rețelele sociale pentru a transmite mesaje, a scris pe Twitter că "SUA și Ungaria au relații legale de cooperare excelente, inclusiv Tratatul de Asistență Legală Mutuală".

La mijlocul lunii octombrie, Statele Unite au anunțat că mai mulți oficiali maghiari nu mai pot pătrunde pe teritoriul american, deoarece sunt suspectați de fapte de corupție. Washingtonul a refuzat să ofere nume sau să facă publice dovezi.

Mutare surprinzătoare la Washington: Ungaria, înaintea României în Senatul SUA

"Decizia Departamentului de Stat al SUA a fost luată în baza unor informații credibile că acele persoane - mai puțin de 10 - au fost sau sunt angajați sau beneficiază de pe urma corupției", spunea Goodfriend la 17 octombrie.

Senatul SUA a aprobat la începutul lunii decembrie nominalizarea Administrației Obama pentru funcția de ambasador american la Budapesta. Colleen Bell, fostă producătoare de telenovele, își va prelua atribuțiile diplomatice în săptămânile care urmează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel