Senatorii nu vor să micșoreze accizele la carburanți

Senatorii din Comisia de Buget nu au fost de acord cu micşorarea accizelor la carburanţi din 2016, aşa cum propunea Guvernul prin noul Cod Fiscal. Parlamentarii nu au fost de acord nici cu eliminarea impozitului pe dividende. Totuși, Camera Deputaților ar putea să accepte propunerea Guvernului, aceasta fiind  cameră decizională.

Accizele la benzină şi motorină ar fi trebuit să se reducă cu până la 20% de la 1 ianuarie 2016. Măsura ar fi trebuit să aducă ieftiniri de 40 de bani pentru fiecare litru de combustibil. Senatorii nu împărtăşesc însă întocmai politica fiscală a Guvernului.

„Acciza propusă de noi în Codul Fiscal, să fie redusă de anul viitor la combustibil, a fost eliminată de către Senat, la Comisia de buget. Asta înseamnă, pe buget, un efort mai mic cu trei miliarde şi ceva de lei, aproximativ", a spus ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, la PRO Tv.

„Noi am dorit să nu avem surprize, datorită impactului. Avem o ţintă de deficit de 3% care trebuie respectată şi, din calculele noastre, nu prea se acopereau. Trebuia să echilibrăm. Aşa am considerat", explică Viorel Arcaş, preşedintele Comisiei pentru Buget din Senat, decizia.

Citește și: ANAF. Guvernul a stabilit în ce situație poate suspenda activitatea firmelor

Pierd însă milioanele de şoferi români care aşteptau preţuri mai mici la benzinării. La un plin de benzină ar fi economisit câte 20 de lei, în medie. În prezent, ei plătesc mai mult ca locuitorii Luxemburgului sau ai Cehiei pentru alimentarea maşinii cu combustibil, în condiţiile în care salariile românilor sunt printre cele mai mici din Europa.

Senatorii nu au fost de acord nici cu eliminarea impozitului pe dividende, de 16% în prezent. Măsura ar fi ajutat bursa de la Bucureşti, cu un efort mic din partea statului. Bugetul ar fi pierdut 1,6 miliarde de lei pe an, potrivit calculelor Ministerului de Finanţe.

„În Senat s-a facut un amendament şi s-a propus o impozitare cu 5% de la 1 ianuarie 2016. Este, totuşi, o modificare de la 16% la 5%", a spus ministrul de Finanţe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel