EXCLUSIV  Senator, răspuns neașteptat primit din partea unui procuror. Cere intervenția CSM

În urmă cu câteva luni, Federația pentru Protecția Animalelor și Mediului a făcut o plângere penală după ce niște tineri din județul Galați s-au filmat cum au tăiat coada unui câine, apoi şi-au postat isprava pe Facebook. Acum a venit răspunsul din partea procurorului, un răspuns "halucinant", consideră senatorul Marius Marinescu.

Procurorul a spus că la sate, tăiatul cozilor la câini este o cutumă, nu este nimic deosebit.

"Nu vorbim de cutume! Și vrăjitoarele, în Evul Mediu, erau arse pe rug, dar acum nu mai sunt arse pe rug, sunt condamnate pentru înșelăciune. Este altceva. Procurorul acesta ar trebui să fie anchetat de CSM. Arată că nu știe legislație. Vorbim despre cruzimi asupra animalelor și mutilare care sunt sancționate conform Legii 9 din 2008 (legea Marinescu) cu închisoare de până la 3 ani. La fel este și când vorbim despre tăierea unui porc, este ucidere cu intenție. Oamenii trebuie să-și asomeze porcul și apoi să-l sacrifice. (...) Dacă unii procurori arată că nu știu legea... ce șanse mai avem să fim o țară civilizată?", a spus senatorul Marius Marinescu pentru DC News.

Reacții vehemente în rândul iubitorilor de animale

Decizia procurorului de a clasa cazul tinerilor din Galați care au schingiuit un câine tăindu-i coada pe viu, cu un topor, a stârnit reacţii vehemente în rândul iubitorilor de animale. Mai mult decât atât, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) a formulat o plângere împotriva Ordonanţei de clasare pronunţată de primul procuror, solicitând redeschidrea dosarului şi începerea urmăririi penale împotriva făptuitorilor.

În formularea plângerii, cei de la FPAM susţin că: "Pledoaria procurorului în favoarea suspecţilor, cu privire la faptul că 'există obiceiul sacrificării animalelor în gospodării în mod tradiţional' demonstrează implicarea organului de cercetare penală în 'salvarea' făptaşilor de la aplicarea pedepselor prevăzute de lege precum şi muşamalizarea cazului. Sacrificarea animalelor (bovine, porci, ecvine, etc) în gospodării proprii este ilegală iar pedeapsa este cea prevăzută în legea de protecţie a animalelor pe care instituţiile statului au obligaţia să o respecte şi să o aplice ad litteram". 

"Modul „amuzant" în care a fost consumată infracţiunea de secţionare a cozii căţeluşei, neluând în seamă, rănile, trauma fizică dar şi psihică la care era supusă, denotă modul barbar de maltratare respectiv schingiuire (A supune pe cineva la mari suferințe fizice, a maltrata, a chinui, a tortura) a animalului prin încălcarea dispoziţiilor imperative ale legii de protecţie a animalelor. Acest mod de manifestare excede prevederilor Declaraţiei Universale a Drepturilor Animalelor, respectiv „Orice animal are dreptul la respect" (art.2 alin.1), „Nici un animal nu va fi supus unui tratament răuvoitor şi nici la acte de cruzime" (art.3 alin.1) coroborate cu normle interne şi internaţionale în materie", se mai arată în plângerea celor de la FPAM.

[citeste si]

Potrivit dosarului penal instrumentat de poliţişti, cei patru tineri s-au întâlnit pe una din uliţele unui sat din Galați. Unul dintre ei le-a spus prietenilor că are acasă un câine foarte blând şi că "nu ştie ce să-i facă pentru a-l înrăi".

Procurorul de caz a precizat: "Trei dintre tineri i-au povestit celuilalt despre faptul că, în comuna Dudeşti, în special în rândul crescătorilor de ovine, se practică obiceiul de a le tăia o porţiune din coadă câinilor care au tendinţa de apropiere faţă de persoanele străine, ceea ce, în timp, îi înrăieşte şi în acest mod pot fi folosiţi drept câini de pază. Auzind despre existenţa acestui obicei, Dima şi-a manifestat dorinţa de a proceda în mod similar, sens în care i-a rugat pe ceilalţi suspecţi să-l ajute".

Amintim că după ce i-au tăiat coada căţeluşei, tinerii şi-au văzut de treburile lor. Nimeni n-ar fi aflat despre isprava lor dacă unul dintre băieți nu ar fi postat filmarea pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel