Senat, aviz pentru revizuirea Constituției privind familia formată dintr-un bărbat și o femeie

Comisia juridică și cea pentru constituționalitate, libertăți civile și monitorizare a executării hotărârilor CEDO din Senat au întocmit, marți, în unanimitate, un raport comun favorabil inițiativei cetățenești privind revizuirea Constituției.

La recomandarea Consiliului Legislativ, inițiativa a fost completată, prin amendament, cu un nou articol potrivit căruia "revizuirea Constituției se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit dispozițiilor art. 151, alin.3 din Constituția României, republicată".

Consiliul Legislativ motivează recomandarea înaintată celor două comisii prin faptul că, pentru asigurarea unei reglementări complete, proiectul trebuie să cuprindă, printr-un articol distinct, și norma privind supunerea spre aprobare prin referendum a revizuirii Constituției.

Inițiativa cetățenească, care vizează modificarea articolului 48, alin. 1 din Constituție ("Familia"), stipulează că "familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Actualul text al Constituției se referă la căsătoria dintre soți.

[citeste si]

Romanița Iordache, vicepreședinte al organizației ACCEPT, a susținut că problema majoră, în opinia sa, este reprezentată de dorința de a organiza un referendum pe tema revizuirii Constituției în ziua alegerilor parlamentare.

"Cel mai trist este faptul că senatorii nu înțeleg că permițând referendumul duc la poluarea alegerilor și la deturnarea întregului proces electoral în următoarele luni, ceea ce ne strică pe noi ca societate. (...) O să fim afectați fiecare dintre noi atunci când, în loc să discutăm programe electorale, vom discuta despre ce fac homosexualii, ce se întâmplă cu copiii, dacă se adoptă sau nu. Ca jurist, susțin lipsa de oportunitate a referendumului de vreme ce prevederile din Codul Civil sunt extrem de explicite și definiția propusă este una extrem de restrictivă. Noi nu vorbim despre definirea căsătoriei ca fiind între femeie și bărbat, ci despre definiția familiei, deci apare o restrângere a dreptului la viață de familie", a declarat Iordache, după întocmirea raportului comun.

Ea a adăugat că Biserica se ocupă de căsătorie ca taină religioasă și nu de căsătoria civilă, fiind vorba astfel de două instituții diferite.

"Practic a fost un act de bifat procedura. Nu au existat întrebări punctuale, nu a existat o analiză a impactului, iar încercarea noastră de a prezenta argumente juridice, care decurg din sociologia familiei și din analiza societății românești, a fost privită cu indiferență și, oarecum, aroganță", a adăugat ea.

Senatul dezbate, în calitate de primă Cameră sesizată, inițiativa cetățenească semnată de circa trei milioane de români cu drept de vot.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel