Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, scrisoare către iubitorii de judo din România

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Președintele Federației Internaționale de Judo, Marius Vizer a trimis o scrisoare către toți iubitorii de judo din România în care explică momentele-cheie din acest sport în peisajul românesc. Scrisoarea a fost adresată în contextul în care Florin Lascău, actualul președinte al Federației Române de Judo a anunțat că nu va mai candida pentru un nou mandat. 

"Stimați colegi și iubitori ai judoului românesc,

Având în vedere că s-a încheiat un ciclu olimpic de succes pentru sportul nostru la Rio, că suntem la sfârșit de an și că președintele actual al Federației Române de Judo (FRJ), Florin Lascău, s-a retras, aș dori să vă transmit câteva gânduri care să contribuie la destinul judoului românesc, destin pe care l-am servit ca antrenor alături de voi, mai apoi ca fondator și susținător al clubului de judo Liberty Oradea (care în anul 1999 a câștigat Cupa Campionilor Europei pe echipe) și, ulterior, ca președinte al FRJ (actualmente președinte de onoare al FRJ).

În calitatea de președinte al Uniunii Europene de Judo (UEJ) și președinte al Federației Internaționale de Judo (FIJ) am sprijinit judoul românesc în conformitate cu etica și principiile sportului nostru și a codului deontologic care se impunea. În calitate privată am susținut FRJ de câte ori a fost nevoie. Din momentul în care am înființat clubul de judo Liberty și până astăzi nu mi-am însușit niciodată vreun venit sau vreun beneficiu din sportul care m-a consacrat, ci, dimpotrivă, am investit privat milioane de dolari în proiectele de dezvoltare și sociale ale judoului românesc, european și internațional. Tocmai de aceea am avut mereu libertatea de exprimare în cadrul organizației pe care o reprezint pe plan mondial, la fel și în toate organizațiile și nivelurile de structură ale sportului mondial. Întotdeauna am trăit pentru sport și nu din sport. Sper să îi inspir și pe alți lideri în sport la toate nivelurile.

Știu că de cele mai multe ori nu vă este ușor, am trăit împreună cu mulți dintre dumneavoastră momente dificile, dar și clipe frumoase.

Casa dumneavoastră în sport este Federația Română de Judo; de la cel mai tânăr copil practicant și până la cel mai înțelept veteran, fiecare reprezintă o cărămidă din casa numită FRJ. Este casa noastră, a tuturor, și trebuie să o administrăm și apărăm cu cinste. Atunci când FRJ nu mai este credibilă, vă asigur că și dumneavoastră, toți, v-ați pierdut credibilitatea pe plan național și internațional, iar consecințele vor fi automat un buget redus, sponsori care nu mai vin și o medie care nu mai este interesată. Cam în această situație ați reușit unii să aduceți federația la momentul actual.

Războaiele care au măcinat judo-ul românesc

Cauze: lipsa de management și transparență din anumite perioade, corelate cu izbucnirea unui conflict între domnii Bălgrădean și Bercean care au transformat FRJ într-un câmp de bătălie al intereselor personale și al egoului, fără să țină cont de toate realizările acestei federații și fără respect față de ceea ce au creat pionierii judoului românesc și toți aceia care au contribuit într-un fel sau altul la susținerea și dezvoltarea judoului românesc. S-au călcat în picioare realizările și tradiția judoului românesc care au fost clădite cu eforturile și sacrificiile atâtor generații și care sunt convins că asistă consternați la această tragedie.

În acest moment, FRJ este divizată în două sau chiar mai multe grupări cu lipsă de viziune, traiectorie și strategie.

În aprilie urmează să aibă loc alegeri pentru conducerea federației, perioadă până la care mai sunt 3 luni și chiar nu înțeleg disperarea de a avea alegeri anticipate prin vot de neîncredere față de actuala conducere a federației, care, probabil că nu este infailibilă, dar nu a făcut decât să pună în aplicare o hotărâre a Ministerului Tineretului și Sportului prin care un sportiv poate fi decontat de către un singur club. Această decizie a generat nemulțumiri datorită faptului că a lezat interesele anumitor structuri care au practicat dubla și tripla legitimare la aceeași categorie de vârstă.

Un nou președinte pentru Federația Română de Judo 

Consider că asocierile pot avea loc între cluburi pe direcție ierarhică de vârstă. Consider, de asemenea, că FRJ în momentul actual poate să își revină doar printr-o poziție și o strategie înțeleaptă a tuturor membrilor, în care noul președinte să fie unul neutru, sa nu provină din niciuna dintre grupările actuale. În primul rând, noul președinte trebuie să fie capabil să atragă fonduri suplimentare, pe lângă cele de buget, către FRJ, să aibă în spate o medie puternică ce trebuie să redea credibilitatea și să promoveze judoul românesc pe plan național și internațional, să fie o persoană de notorietate, cu veleități de manager, cu viziune și strategie transparentă, productivă și imparțială. Este unica soluție de a reuni membrii federației și de a aduce organizația pe un drum respectabil, de a deveni o federație solidă, credibilă, care să contribuie la consolidarea reformelor pentru dezvoltarea și promovarea întregului sport românesc.

Sper să aveți cu toții maturitatea și înțelepciunea să puneți pe primul plan interesele FRJ și nu ale unor persoane individuale sau grupuri de interese și să optați pentru o cale dreaptă.

În aceste condiții voi fi în continuare trup și suflet alături de judoul românesc, cel care m-a consacrat și căruia îi voi fi mereu devotat.

Vă doresc tuturor sărbători fericite, la mulți ani și un An Nou cu realizări și împliniri pe toate planurile!" se arată în scrisoarea lui Marius Vizer. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel