Scrisoare deschisă din partea primului român gay căsătorit către Cioloş

Relu Adrian Coman și  Robert Clabourn Hamilton
Relu Adrian Coman și Robert Clabourn Hamilton

Adrian Coman, românul ce a cerut în ţară recunoaşterea căsătoriei sale cu un alt bărbat, i-a transmis premierului Dacian Cioloş o scrisoare deschisă, în care-i cere să respecte drepturile comunităţii LGBT. 

Adrian Coman este primul român care a cerut în instanță recunoașterea relației de familie dintre el și un alt bărbat. Relația de familie a fost înregistrată prin căsătoria lor, încheiată în Belgia în 2010. 

Această scrisoare deschisă vine după lansarea celor 10 principii de bază ale programului lui Dacian Cioloș. În scrisoare, Adrian Coma vorbeşte despre programul premierului şi despre aşteptările sale de la acest program. Scrisoarea sa se concentrează în special de punctul 10 al programului, care se referă la o „Românie a tuturor românilor“. 

„Citesc aceste rânduri cu speranța că sub mandatul dumnevoastră România poate fi și a mea, un bărbat căsătorit legal cu un alt bărbat, la Bruxelles, un oraș în care am locuit și eu în timpul mandatului dvs. de Comisar european.“ a declarat Coman.

„Sunt convins că în Belgia, probabil şi în România, ați lucrat împreuna cu multe persoane ce aparțin comunității de lesbiene, gay, bisexuali sau transgender (LGBT). Poate unii dinte ei v-au devenit prieteni. Sunt convins ca vedeți nedreptățile cu care ne confruntam în România și că înțelegeți disperarea care poate cuprinde sufletul unui om, atunci când i se reamintește că nu își poate realiza o viață de familie protejată și recunoscută de lege în propria lui țara.“ a continuat el. 

Protecţia familiei LGBT în faţa discriminării 

El vorbeşte şi despre procesul pe care l-a avut în „Am cerut protecția legii pentru familia mea. Dumneavoastră ați semnat un punct de vedere al Guvernului în care considerați că o căsnicie ca a mea - stabilă, împlinită, bazată pe respect reciproc, responsabilitate și dragoste necondiționată - este „contrară valorilor sociale si morale ce configureaza ordinea publica si bunele moravuri."

Coman a scris despre tineri LGBT care părăsesc ţara de teama discriminării: „Diaspora română numără peste 4 milioane de persoane, inclusiv persoane LGBT, care - în acest fel - evită, atât cât pot, homofobia generalizată din societatea românească, de la discriminarea cu care se confruntă începând de pe băncile școlii si continuând la locul de muncă, la spital și în orice tip de relație cu autoritățile. (...) Confruntați cu valul de ură ridicat de Coaliția pentru familie, câți alți tineri LGBT inteligenți, capabili și care își iubesc țara (ca mine) vor alege să părăsească definitiv România, o țară în care simt că nu au nicio șansă să fie fericiți și să se simtă acasă ?“

O Românie a tuturor, inclusiv a persoanelor LGBT 

El încheie cu acest mesaj: „Vreau sa cred în mesajul dumneavoastră pozitiv si constructiv pentru o Românie a tuturor românilor. O Românie care poate fi si a mea, a soțului meu, a părinților si prietenilor mei.“

În anul 2016 Adrian Coman, căsătorit cu americanul Robert Clabourn Hamilton, a cerut recunoaşterea căsătoriei sale şi în România. Cazul a fost judecat la Curtea Constituţională a Românei. Curtea Constituţională a amânat pronunţarea unei decizii până la data de 27 octombrie. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel