Scrisoare deschisă de la Bruxelles pentru Iohannis și Ponta: Trebuie măsuri concrete pentru a combate influența Rusiei

Un europarlamentar român le solicită președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta măsuri concrete și "ferme" împotriva propagandei și a mecanismelor de finanțare a partidelor politice de către Rusia.

Eurodeputatul PSD, Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D din Parlamentul European pentru politică externă, a adresat două scrisori deschise președintelui și prim-ministrului prin care cere un cadru legislativ nececar combaterii influenței rusești.
 
„Problematica finanţării partidelor politice, a structurilor media şi a ONG-urilor din statele membre ale Uniunii Europene - componentă principală a mecanismului de propagandă a Federaţiei Ruse -, stârneşte în prezent o aprinsă dezbatere în cadrul Parlamentului European şi o înaltă preocupare în rândul europarlamentarilor din majoritatea statelor membre. În egală măsură, ca urmare a dovezilor privind implicarea Rusiei în acţiuni de finanţare a unor partide politice şi a unor actori ai societăţii civile, precum şi a expansiunii discursului anti-european, naţionalist şi xenofob, suntem astăzi în situaţia în care trebuie să acţionăm ferm”, a spus Boștinaru, potrivit unui comunicat de presă.
 
„Totodată, mai adaugă eurodeputatul român, statele membre ale Uniunii Europene se văd confruntate cu o propagandă agresivă din partea Rusiei şi a altor state care cooperează strâns cu Federaţia Rusă şi susţin demersurile Moscovei, în efortul sistematic de a constitui o adevărată «Coloană a V-a» în aceste state, de natură a slăbi unitatea şi solidaritatea UE şi NATO, ca şi de natură a asigura sprijin politic pentru acţiunile curente şi viitoare ale Rusiei.”
 
Pericolul "Coloanei a V-a"
 
Conform liderului S&D, ca parte a strategiei militare, Coloana a V-a desemnează persoanele, grupurile sau facţiunile de agenţi care acţionează subversiv, cu scopul subminării solidarităţii unei naţiuni prin orice mijloace. Una din tehnicile predilecte folosite de Coloana V-a, constă în infiltrarea simpatizanţilor săi în poziţii cheie, de decizie şi de importanţă în apărarea naţională, dar şi în întreaga structură socială a statului aflat sub atac. Din aceste poziţii, activiştii Coloanei a V-a exploatează temerile, pornirile secesioniste şi iredentiste, prin răspândirea informaţiilor false, a zvonurilor nefondate, dar acţionează şi prin tehnici de spionaj şi sabotaj. 
 
 

Klaus Iohannis, Bruxelles: Discurs întrerupt de două ori din cauza unor incidente

 
 
În acest context, Victor Boştinaru, coordonatorul social-democraţilor europeni pe politică externă, a făcut un apel atât către preşedintele Klaus Iohannis, dar şi către prim-ministrul Victor Ponta  să: „ia în considerare riscurile şi să evalueze posibilitatea elaborării imediate a cadrului legislativ şi instituţional pentru interzicerea explicită a finanţărilor externe utilizate pentru desfăşurarea de activităţi anticonstituţionale la adresa României sau împotriva tratatelor şi valorilor Uniunii Europene”. 
 
Totodată, eurodeputatul Victor Boştinaru a făcut un apel către preşedintele CSAT, Klaus Iohannis, pentru a introduce în discuţia Consiliului Suprem această problematică şi pentru a susţine inserarea unor prevederi explicite în Strategia Naţională de Apărare a Ţării.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel