Urmărește emisiunea live


Scoția, independență. Sondajul pro-independeță distruge lira britanică

Ultimul sondaj publicat în Marea Britanie, care arată un vot în favoarea independenței Scoției, a dus la deprecierea lirei sterline la minimul ultimelor zece luni față de dolar.

Luni dimineață, lira sterlină a scăzut cu 1% în raport cu dolarul, până la 1,6159 unități, înregistrând de asemenea un declin de 1% față de euro, la 1,2480 unități. În urmă cu o săptămână moneda britanică se tranzacționa la 1,66 dolari, conform Agerpres.

Potrivit unui sondaj realizat de YouGov/Sunday Times, tabăra celor care susţin independenţa este creditată cu 51 la sută din intenţiile de vot, în timp ce tabăra opozanţilor numără 49 la sută.

La Bursa de la Londra, cel mai semnificativ declin l-au înregistrat acțiunile firmelor cu sediul în Scoția. Astfel, titlurile Standard Life au scăzut cu 3%, acțiunile băncilor Royal Bank of Scotland au înregistrat un declin de 2,4% și, respectiv, 2,7%.

Krugman, mesaj pentru scoțieni: Să vă temeți foarte tare!

Datele vin după ce susținătorii independenței Scoției sunt pentru prima dată majoritari, într-un sondaj publicat duminică de Sunday Times, cu 11 zile înainte de referendum. 

'Cel mai recent sondaj de opinie reprezintă un semnal de alarmă din partea tuturor investitorilor care încă nu au estimat riscul unui vot în favoarea independenței', a apreciat analistul Alexandre Baradez, de la IG France.

Bursa de la Londra a avut luni dimineață cea mai slabă performanță din regiune, în primele minute de la debutul tranzacțiilor indicele principal FTSE-100 a scăzut cu 0,2%, la valoarea de 6.840,33 puncte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel