Scoția, independență. Război între patroni, la referendum

Peste 130 de lideri de industrie din Scoția au semnat o scrisoare deschisă în care avertizează că independența va lovi mediul de afaceri. În schimb, reprezentanți ai firmelor mici și mijlocii cer scoțienilor să voteze Da la referendumul pentru independență, programat în 18 septembrie.

Incertitudinile, schimbarea monedei și a legislației, ca și problemele din sistemele de pensii și asigurări sociale vor afecta afacerile, dacă în 18 septembrie scoțienii votează Da la referendum, susțin semnatarii scrisorii.

Afaceriștii care se opun independenței sunt reprezentanți ai marilor corporații, de la directori ai unor bănci, cum ar fi HSBC, la administratorii unor concerne producătoare de alimente sau de whisky. Ian Curle, președintele firmei care produce mărcile de  Famous Grouse and Macallan, se numără printre oamenii de afaceri care cred că Scoția nu ar trebui să părăsească Marea Britanie.

Scrisoarea deschisă a fost publicată de ziarul Scotsman, în ziua în care premierul britanic David Cameron a început campania pentru respingerea referendumului cu o vizită în Scoția.

Cei 133 de capitaliști cer populației să voteze Nu la referendum cu argumentul că legăturile economice cu Marea Britanie și aranjamentele de securitate vor fi afectate, punând în pericol 50.000 de locuri de muncă. Companiile reprezentate de cei 133 de directori angajează peste 1 milion de oameni.

Citește și: Scoția, la un pas de independență. Dezbaterea BBC, câștigată de separatiști

Micii capitaliști susțin independența

Argumentele acestor investitori sunt respinse de un grup de afaceriști care susțin independența. ”Bussines for Scotland”  este o mișcare ce reprezintă în principal întreprinderile mici și mijlocii, având peste 2500 de membri. ”Bussines for Scotland”  susține că independența va da scoțienilor un control mai mare asupra resurselor, sistemului de taxare și a modului de creare a locurilor de muncă.
 
 

Citește și: Un șef NATO spune că independența Scoției înseamnă cataclism

 
 
Independența este în interesul scoțienilor și a mediului de afaceri din țară, spun reprezentanții firmelor mici și mijlocii. Printre susținătorii independenței se numără și fostul președinte al Royal Bank of Scotland, Sir George Mathewson, dar și directori ai proprietarilor British Airways și Ryanair. ”O Scoție independentă ne va da resurse pentru industrializarea țării, pentru dezvoltarea industriilor manufacturiere și a serviciilor”, se arată într-un articol postat de The Guardian.
 
 

Citește și: Afacerea ”Independența”: cât valorează referendumul de secesiune. Taxa care duce la explozia unui imperiu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel