Scoția, independență. A început efectul de domino al referendumului din Marea Britanie

Foto: Daily Telegraph
Foto: Daily Telegraph

Sute de mii de catalani au ieșit miercuri pe străzile din Barcelona pentru a cere un referendum prin care să se rupă de Spania, cu speranțele alimentate de susținerea crescândă pentru independența Scoției.

Aproape jumătate de milion de catalani a acceptat să se îmbrace în roșu și galben, culorile steagului catalan, și să formeze un "V" de la "vot", un spectacol prin care își revendică dreptul de a decide viitorul statut al regiunii, transmite Reuters.

Catalonia este o regiune bogată din nord-estul Spaniei cu propria cultură și limbă. Mișcarea de independență manifestată în ultimul deceniu a fost exacerbată de criza economică a Spaniei și strategia guvernamentală deficitară a Madridului.

Guvernul regional al Cataloniei a fixat pentru 9 noiembrie data unui referendum de secesiune. Guvernul central a respins fără drept de apel solicitarea catalanilor, spunând că legea fundamentală a Spaniei nu permite un astfel de plebiscit. 

"Vrem să ne decidem viitorul. Nu înțelegem de ce ni se respinge constant acest drept. Privim cu admirație la Scoția", spune Victor Paynella, un profesor de 50 de ani care poartă un tricou în culorile steagului catalan.

Un sondaj recet arăta că rata susținerii pentru independența Cataloniei a ajuns la 45,2% în martie 2014 față de 13,9% în martie 2006.

Londra este disperată. Ofertă extremă pentru Scoția, după ultimele sondaje

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel