Schimbări majore la CCR. Politolog, ipoteză EXCLUSIVĂ. Surpriza, la Klaus Iohannis

Urmează schimbări importante la CCR. În luna iulie se încheie mandatul lui Augustin Zegrean, președintele CCR- propus de Traian Băsescu. Alte două mandate se încheie în acest an, ale lui Valentin-Zoltán Puskás, numit de Senat la propunerea UDMR, și  Tudorel Toader, numit de Camera Deputaţilor la propunerea PNL. 

În prezent, raporturile de forță în CCR sunt următoarele: 

Augustin Zegrean- președinte, mandatul expiră în iulie 2016- propus de Traian Băsescu

Petre Lăzăroiu- judecător CCR până în 2019, propus de Traian Băsescu

Daniel Morar- judecător până în 2022, propus de Traian Băsescu

Ștefan Minea- judecător până în 2019, propus de PDL

Tudorel Toader- mandatul expiră în acest an, propus de PNL

Mona Pivniveru- judecătoare până în 2022, propusă de PNL 

Simona Maya Teodoroiu- judecătoare în locul lui Toni Greblă din 2015, propusă de PSD

Valer Doneanu- judecător până în 2022, propus de PSD

Valentin-Zoltán Puskás- mandatul expiră în acest an, propus de UDMR

Senatul urmează să numească un judecător CCR, Camera Deputaților unul și președintele Klaus Iohannis unul. 

Politologul Cristian Pîrvulescu a explicat, pentru dcnews.ro, că "există o serie de înțelegi consensuale în Parlament, în ceea ce privește nominalizarea judecătorilor, va trebui să se formeze un consens și inclusiv negocierile de ieri legate de modificarea sistemului electoral arată că există totuși o majoritate în Parlament, din care PNL nu face parte. Sigur că știm de anul trecut că majoritatea este variabilă, că se poate mișca, ne putem aștepta ca împărțirea să se facă oarecum proporțional și PSD să se impună la una din Camere, UDMR va încerca, cu siguranță, așa cum a făcut de fiecare dată, să-și impună totuși un reprezentant la o altă Cameră, iar președintele va avea posibilitatea să numească pe cine crede. Este doar o ipoteză, pentru că majoritățile sunt în mișcare". 

Surpriza, la Klaus Iohannis

Analistul politic a precizat că "PSD va încerca să obțină un mandat, nu în formula din 2012, deci nu un membru PSD, dar cineva care să fie mai degrabă neutru. Situația politică e mult mai dificilă decât era în 2012, când era USL, iar cele două numiri au fost un PSD-ist și un PNL-ist. Acum situația este puțin mai delicată, majoritățile nu sunt clare și PSD nu-și va permite luxul să repete situația din 2010, când nu a reușit să susțină niciunul din candidați". În ciuda faptului că vorbim despre o situație oarecum previzibilă, Cristian Pîrvulescu spune că ne putem aștepta la surprize: "Președintele Klaus Iohannis ar putea influența și numirea de la Camera Deputaților și Senat, ar fi trei care ar juca un rol foarte important în negocierea din CCR și aici nu mă refer la interese politice pe termen scurt ci la viziuni politice, la valori, pentru că rolul judecătorilor este să interpreteze din anumite perspective Constituția, aceste perspective sunt perspective doctrinare diferite, nu perspective politice diferite. (...) Poate apărea o astfel de schimbare și vor fi foarte interesați să păstreze echilibrele, pentru că CCR va juca în continuare un rol important de arbitru al vieții politice". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel